Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Jak se hrála antická desková hra Latrunculi?

13.1.2021, 09:40 > Starověk > Antický Řím

Historie deskových her sahá daleko do starověku. Nejznámější římskou zábavou jsou sice gladiátorské zápasy, nebo závody vozatajů, existovaly ale i kratochvíle, které nebyly tak velkolepé. Například takové hraní deskových her se mezi Římany těšilo velké oblibě. Nešlo o promyšlené hry trvající několik hodin a vyžadující desítky figurek, kartiček nebo kostek tak jako dnes. Starořímské hry byly jednodušší, přesto je dnes velmi těžké zjistit, jak se vlastně hrály.


Patrně nejznámější hrou byla hra v kostky, většinou hraná o peníze. Kostky svojí popularitu neztratily ani časem a byly i nedílnou součástí středověké zábavy. Existovala však i další velmi populární desková hra, která je dodnes archeologům záhadou.


Moderní rekonstrukce Latrunculi.
Moderní rekonstrukce Latrunculi. Zdroj: wikipedia.org, Wolfgang Sauber, CC BY-SA 3.0


Nejčastěji se pro ni používá název latrunculi, někdy se ale můžeme setkat i se jmény Ludus latrunculorum, nebo latrones. Název je složen ze slov ludus (hra) a latrones (žoldnéři). Již podle názvu byste tak mohli uhádnout, že půjde o taktickou hru simulující boj podobně jako šachy, nebo dáma.

Pravidla hry jsou záhadou

Pravidla hry pravděpodobně nebyla nijak komplikovaná, přesto si nad nimi dodnes archeologové lámou hlavu. Žádná sepsaná pravidla se totiž nedochovala a zrekonstruovat je z nalezených herních fragmentů je téměř nemožné. Je to jako kdybyste se snažili sepsat pravidla Člověče nezlob se jen na základě toho, že máte kostku a několik figurek.

O hře se zmiňuje hned několik antických autorů, vždy jde však pouze o menší náznaky. Komplexnějšího popisu herních mechanismů se nikde nedočkáme. Publius Ovidius Naso ve svém díle Umění milovat píše, že dobrý milenec musí stejně jako dobrý hráč latrunculi zvažovat každý krok opatrně a přemýšlet dopředu. Básník Marcus Martialis zase v jedné ze svých básník uvádí: člověk obklíčený a zahnaný do kouta, je ztracen jako kámen v latrunculi.

Vinařství v antickém Římě

Vinařství v antickém Římě

Dalo by se říci, že pro Římany bylo víno téměř základní potravinou. Mělo dokonce svého boha Baccha, jehož kult se v průběhu času stal tak populární, že musel být kvůli přílišným radovánkám postaven senátem mimo... celý článek


Samotné archeologické vykopávky pak také přinesly mnoho objevů týkajících se hry latrunculi. Co tedy přesně víme? Herní deska byla často přímo součástí podlahy. A to nejen v domech, ale i na veřejných místech. Dodnes můžeme na fóru v Římě nalézt zbytky takových herních ploch. Rozdělena byla na jednotlivá políčka. Podle některých nálezů na 8x8 polí, jiné nálezy zase ukazují 8x12 nebo 8x7 políček. K samotnému hraní sloužily barevné kamínky, jejichž počet je opět nejasný. Podle dochovaných nástěnných maleb to může být například 16, ale i 24 kamenů.


Hrací deska Latrunculi na schodech Basilica Julia.
Hrací deska Latrunculi na schodech Basilica Julia. Zdroj: wikipedia.org, Eric Livak-Dahl, CC BY-SA 3.0


Dva hráči pak střídavě přemistují své kameny a snaží se obklíčit kameny svého soupeře. Obklíčené kameny jsou pak vyhozeny z herní plochy podobně jako v dámě. Zda-li se mohlo táhnout pouze rovně, nebo i diagonálně a o kolik políček není s jistotou známé. V určité variantě hry figurovala i speciální figurka/kámen podobně jako král v šachu. Její ochrana, nebo nebo naopak obklíčení soupeřovy pak bylo cílem hry.

Latrunculi bylo rozšířeno po celé rozsáhlé Římské říši a nedá se tak předpokládat, že by pravidla byla všude shodná. I to samozřejmě komplikuje archeologům jejich práci s rekonstrukcí pravidel. Je otázkou, zda-li se vůbec někdy tento obtížný problém podaří vyřešit a my si tak budeme moci zahrát "deskovku" antických Římanů.
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Jak vypadaly záchody v antickém Římě? Jak vypadaly záchody v antickém Římě?
Pankrátion - krvavý antický předchůdce MMA Pankrátion - krvavý antický předchůdce MMA
Římský vojenský tábor, obchodníci a prostitutky. Jak vznikla největší evropská města? Římský vojenský tábor, obchodníci a prostitutky. Jak vznikla největší evropská města?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít