Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Řecké báje, #2 Perseus

29.1.2020, 08:55 > Starověk > Antické Řecko

Příběh řeckého hrdiny Persea začíná ve známém antickém městském státě Argos. V té době mu vládl král Akrisios, kterému věštba předpověděla smrt z rukou svého vnuka. Aby tento okamžik co nejvíce oddálil, rozhodl se král zavřít svoji jedinou dceru Danaé do sklepení svého paláce, aby se k ní žádný muž nemohl dostat. Do jeho dcery se však nezamiloval jen tak ledajaký muž, ale samotný Zeus, vládce bohů. Do nepřístupného sklepení
za ní vnikl v podobě zlatého deště. Z tohoto spojení vznikl syn. Jeho jméno bylo Perseus.

Když se král Akrisios dozvěděl o svém vnukovi, rozhněval se a nechal zavřít svoji dceru i s vnukem do sudu. Ten pak vypustil na širé moře. Mořské proudy nešťastníky zanesli až k ostrovu Serifos. Zde se jich vlídně ujal král Polydektés a Perseovi poskytl vhodnou výchovu a vzdělání. Jeho úmysly však nebyly zcela čisté, neustále usiloval o přízeň krásné Danaé. Ta ho však stále odmítala a tak později sáhl k násilí. Perseus svoji matku ubránil, ale mezi ním a králem tak navždy vznikl rozkol. Aby se král Akrisios Perse zbavil, vymyslel pro něho nadlidský úkol, který by však on měl jako polobůh snadno splnit.


Perseus a hlava Medusy. Římská freska ve Stabii.
Perseus a hlava Medusy. Římská freska ve Stabii. Zdroj: wikipedia.org, Luiclemens at English Wikipedia / CC BY-SA


Lov Medusy

Perseovým úkolem bylo zabít obludnou Medusu, jednu ze tří Gorgon, dcer boha Forkýna. Nejděsivější na Meduse byli hadi namísto vlasů. Kromě nich měla také obrovské ostré zuby a mosazné drápy. Šlo o vražedné mostrum. Každý, kdo jí pohlédl do očí, okamžitě zkameněl. Perseus měl naštěstí mocného spojence. Jeho otec Zeus rozkázal ostatním bohům, aby jeho synovi pomohli. Perseus se tak dočkal skvělé výzbroje. Meč jenž nikdy nemine mě věnoval Hermés, přilbu neviditelnosti Hádes a nezničitelný lesklý štít zase bohyně Athéna. Další dary obdržel od nymf, které mu věnovaly brašnu do které se vešlo neomezeně věcí a létající sandály.

Hlavním problémem ale bylo, že nikdo netušil kde Medusa žije. Perseus tak putoval mnoho dní, než objevil sestry Graie. Příbuzné Gorgon, které jako jediné věděly kde Medusa žije. Díky svému důvtipu je obelstil a nakonec mu musely povědět o tajném ostrově, domově Gorgon. Jak ovšem zabít nestvůrnou Medusu, když se na ni nemůže ani podívat? Situaci Perseus opět vyřešil svým důvtipem. Celou dobu sledoval pouze odraz ve svém štítu, což mu nijak nemohlo ublížit. Povedlo se mu useknout Medusinu hlavu, kterou ihned skryl do své brašny jako důkaz o svém úspěchu. Aby se vyhnul následně pomstě Medusiných sester, rychle z ostrova odlétl s pomocí kouzelných sandálů a přilby neviditelnosti.


Socha Persea s hlavou Medusy.
Socha Persea s hlavou Medusy. Zdroj: wikipedia.org, JoJan / Public domain


Obr Atlas

Dalším hrdinovým dobrodružstvím bylo setkání s obrem Atlasem. Titánem, který má za úkol nést nebeskou klenbu. Podle dávné věštby měl Atlasovi některý ze Diových synů ublížit. Když obr zjistil, kdo je Perseův otec, okamžitě se ho snažit násilně vyhnat pryč. Perseus si to však nenechal líbit, ze své brašny vytáhl useknutou hlavu Medusy a nechal obra podívat se do jejích očí. Obr ihned zkameněl a tak vzniklo mohutné Marocké pohoří Atlas, které známe dodnes.

Řecké báje, #1 Achilles

Řecké báje, #1 Achilles

Vyprávěním o slavném řeckém hrdinovi Achillovi otevíráme novou sérii článků, ve které postupně představíme nejznámější ale i méně známé řecké hrdiny, báje a legendy. Achilles je bezesporu jedním z nejznámějších... celý článek


Princezna Andromeda

Po setkání s Atlasem pokračovat Perseus ve své cestě domů. Ta ho zavedla do Etiopie, kde na pobřeží nalezl krásnou dívku přikovanou ke skále. Šlo o princeznu Andromedu, dceru Etiopského krále Kéfea a jeho ženy Kassiopey. Právě královna byla příčinou této zvláštní situace. Byla velice vychloubačná a opakovaně urážela krásné mořské nymfy. Jako trest povolal Poseidón, bůh moří, obrovskou nestvůru která měla ničit tuto zemi. Jediná možnost jak se vykoupit, bylo obětování mladé princezny.


Obraz osvobození Andromedy od  Piera di Cosimo.
Obraz osvobození Andromedy od Piera di Cosimo. Zdroj: wikipedia.org, Piero di Cosimo / Public domain


Poté, co krásná Andromea souhlasila se svatbou s Perseem, hrdina se rozhodl s mořskou obludou bojovat. Po vyčerpávajícím souboji ji díky svému kouzelném meči přemohl a získal tak princezninu ruku. Na svatební hostinu však vtrhl bývalý Andromedin nápadník Fíneus se skupinou ozbrojenců. Nárokoval si princeznu pro sebe a všem svatebčanům vyhrožoval. Perseus svým přátelům rozkázal odvrátit zrak a opět použil jako zbraň Medusinu hlavu. Všichni nepřátelé okamžitě zkameněli.

Poté se i se svojí novou ženou vydal na cestu domů. Na ostrov Serifos dorazili právě včas. Král Polydektés právě obléhal chrám, ve kterém se před ním ukryla Perseova matka Danaé. Okamžitě předstoupil před krále a oznámil mu splnění svého úkolu. Král mu ovšem nevěřil, vysmíval se mu a požadoval důkaz. Tím si však podepsal rozsudek smrti. Perseus opět vytáhl hlavu Medusy a z Polydekta se stal kus kamene.

Se svou manželkou i matkou se poté vrátil do rodného Arga. Když se o jeho návratu dozvěděl král Akrisios, okamžitě uprchl, aby se vyhnul věštbě a zachránil si život. Tak jako v každé správné řecké báji, věštbě se však vyhnout nedalo. Při sportovních hrách závodil Perseus v hodu diskem. Nechtěně však při špatném hodu zasáhl starce z okolního davu. Tím starcem byl jeho děděček, král Akrisios.


Záchrana Andromedy. Řecká malba na amfoře.
Záchrana Andromedy. Řecká malba na amfoře. Zdroj: wikipedia.org, Montrealais / CC BY


Hlavu mrtvé Medusy daroval hrdina jako poděkování Athéně, která si s ní vyzdobila svůj štít. V následujících letech mimo jiné založil slavné město Mykény. Se svojí ženou měl několik dětí, slavnější vsak byl jeden z jeho vnuků, jeho jméno bylo Herkules.

Perseus byl téměř idealizovanou postavou hrdiny, což v řeckých bájích není obvyklé. Hrdinové většinou oplývají také některými negativními vlastnostmi. Jeho příběh dal vzniknou mnoha současným knihám i filmům, z nichž nejznámější je určitě Souboj titánů. Jistě také několik jmen z této báje vám bylo povědomých, dala totiž název mnoha našim souhvězdím.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Amazonky - skutečně si uřezávaly jedno prso? Amazonky - skutečně si uřezávaly jedno prso?
Král Artuš, existoval legendární vládce Kamelotu? Král Artuš, existoval legendární vládce Kamelotu?
Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít