Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Mínojská Kréta - proč padla nejvyspělejší civilizace světa?

14.3.2023, 08:57 > Starověk > Antické Řecko

V době, kdy se na našem území potulovalo pouze několik divokých kmenů, na Krétě existovala vysoce rozvinutá civilizace. Ve své době patrně patřila mezi nejvyspělejší nejen v Evropě, ale na celém světě. Již kolem roku 2700 př.n.l. vznikaly na tomto ostrově monumentální stavby a krásné umělecké předměty. Tato úžasná kultura dalece převyšující vše ve svém okolí, však poměrně rychle vymizela. Jaké mohly být příčiny tak rychlého zániku?


Kolem roku 2000 př.n.l byl Mínojská společnost na svém vrcholu. Králové stavěli skvostné paláce, jejichž monumentální ruiny stojí dodnes. Nejznámějším takovým pozůstatkem je palác v Knóssu. V rozsáhlých městech žila prosperující společnost, která byla centrálně řízena. V hlavním městě žilo 100 tisíc obyvatel a mělo funkční kanalizaci a vodovodní systém. Vznikala také první písma, která byla potřeba pro řízení společnosti na takové úrovni. Ta mimochodem, jako jedna z mála, nebyla dodnes rozluštěna.


Ruiny paláce v Knóssu.
Ruiny paláce v Knóssu. , Chris 73 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0


Kréta jako námořní velmoc ovládala celé okolní moře. Nemusela se tak bát žádných útoků na své území, protože žádný nepřítel by se k pobřeží ostrova vůbec nedostal. Následkem toho, na rozdíl od jiných antických měst, neměla ta krétská žádné hradby.

Krétu sužovala častá zemětřesení, která pravidelně pobořila značné množství budov. Mínojci však vždy svá obydlí přebudovali a nakonec z katastrofy vyšli ještě silnější. Nic nenasvědčovalo tomu, že by mocnou civilizaci něco ohrožovalo. Avšak během pár století nejmocnější národ zcela vymizel.

Někdy v první polovině 2 tisíciletí před naším letopočtem zastihla celé východního středomoří katastrofa. Na ostrově, dnes nazývaném Santorini, vybuchla sopka. Výbuch způsobil silné zemětřesení a mohutnou vlnu tsunami. Tato katastrofa zasáhla celou Krétu. Mínojská kultura jako taková přežila, avšak mnohem slabší než dříve. Hospodářské škody byly obrovské, což ve výsledku vedlo i ke značnému vojenskému oslabení.


Ruiny paláce v Knóssu.
Ruiny paláce v Knóssu. , Bernard Gagnon, CC BY-SA 3.0


Z podobných situací už se dříve Kréťanům podařilo vzpamatovat, tentokrát však brzy přišla další rána. Z pevninského Řecka zaútočili na oslabenou Krétu Mykénské kmeny. Města, která nebyla chráněna žádnými hradbami, nedokázala vzdorovat agresivním nájezdníkům. Netrvalo dlouho a nadvládu na ostrovem získali Mykéňané, kteří na území přinesli svoji kulturu. Pokud po tomto vpádu zbylo ještě něco z původní kultury, definitivně to smetla invaze mořských národů někdy po roce 1400 př.n.l.

Zdroj: wikipedia.org ; Zrození Řecka - Michael Grant
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Řecké báje, #4 Théseus, nejen pokořitel minotaura Řecké báje, #4 Théseus, nejen pokořitel minotaura
Řecké báje, #3 Daidalos a Íkaros Řecké báje, #3 Daidalos a Íkaros


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít