Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Byl kardinál Richelieu skutečně taková bestie, jak ho popsal Alexandre Dumas?

28.2.2023, 09:26 > Středověk > Francie

Všichni ho známe z nesmrtelného románu Alexandera Dumase staršího – Tři mušketýři. Králův první ministr a kardinál – muž, který ve Francii 17. století tahal za nitky a věděl, kde se co šustne. Jaké byly však skutečné osudy kardinála Richelieu?



Kardinál Richelieu.
Kardinál Richelieu. , Philippe de Champaigne, Public domain


Komplikace na začátku kariéry

Na scénu francouzské politiky nevstoupil Armand-Jean du Plesis de Richelieu zrovna v dobrou dobu. Francie byla ohrožována rozpínavostí rakousko-španělské habsburské říše, zmítaly jí vnitřní problémy spojené s náboženskou válkou mezi katolíky a hugenoty, a navíc probíhal spor mezi regentkou královnou-matkou Marií Medicejskou a jejím synem Ludvíkem XIII., který už by se rád chopil moci, na níž matka silně lpěla.

Poslední ze zmiňovaných komplikací se Richelieuovi málem stala osudnou. Ke dvoru totiž Richelieua, tehdy ještě biskupa, přivedla právě královna-matka. Zaujal ji jeho politický talent, rétorické schopnosti a charisma. Jenže právě v téže době už Ludvíku XIII. došla s matkou trpělivost, chopil se moci, Marii Medicejskou poslal do vyhnanství a její přátelé a chráněnci se ocitli v nemilosti.

Richelieu však už v tu chvíli prokázal skvělý politický instinkt, který ho pak provázel celý život. Včas se stáhnul do ústraní a králův hněv ho tak minul. Počkal, až se situace uklidní, a když se Ludvíkův vztah s matkou zlepšil, vrátil se v plné síle zpátky ke dvoru.

Od té doby už ho ve Francii nedokázal takřka nikdo ohrozit.


Kardinál Richelieu.
Kardinál Richelieu. , Władysław Bakałowicz, Public domain


Král, nebo kardinál?

Vztah Ludvíka XIII. s Richelieuem, jemuž zařídil kardinálský klobouk a jmenoval ho svým prvním ministrem, nebyl idylický. Přestože Ludvík nedostal do vínku státnické schopnosti a zdaleka nedosahoval Richelieuových talentů, také to nebyl žádný hlupák. Velmi dobře si uvědomoval, že Francii vládne mnohem více kardinál, než on sám. A v určitých obdobích života na kardinála žárlil a toužil ho pokořit.

Na druhou stranu král vnímal, jak prospěšnou službu Richelieu prokazuje jemu i Francii. A i přes určitou řevnivost na něj spoléhal po celý svůj život.


Ludvík XIII.
Ludvík XIII. , Peter Paul Rubens, Public domain


Velký ochránce Francie

Právě vlivem Tří mušketýrů v nás zřejmě zůstal zakořeněný pocit, že Richelieu byl zápornou historickou postavou. Pravdou však je, že svůj politický talent velkého státníka vložil plně do péče o Francii. Richelieu nikdy nezradil Francii, vždy velmi tvrdě pracoval v její prospěch a nikdy nezradil ani krále.

Jeho intriky vždy směřovaly proti nepřátelům z řad šlechty, z nichž mnohé dostal do vězení, vyhnanství i na popraviště; osoba krále pro něj však byla svatá. Dvakrát proti němu vedl boj králův mladší bratr Gaston a Richelieu ho dvakrát nechal uniknout ze spárů své pomsty, protože jeho odhalení by poškodilo i Ludvíka, a to by kardinál nikdy nedovolil.

Francie první poloviny 17. století našla v Richelieuovi takového muže, jakého zrovna potřebovala. Kardinál dokázal utišit vnitřní náboženské spory (i když pravda za cenu násilného potlačení hugenotů), připojit k Francii Lotrinsko, vybudovat z ní velmoc schopnou konkurovat silným Habsburkům a hlavně zemi provést třicetiletou válkou. Lze předpokládat, že máločeho z toho by bez něj Francie dosáhla. I proto dnes možná pohlížíme na kardinála Richelieu mnohem smířlivěji, než jak činil Alexandre Dumas ve svém díle.


Kardinál Richelieu.
Kardinál Richelieu. , Philippe de Champaigne, Public domain


Nenávist Anny Rakouské a paní de Chevreuse


Dumas starší si však nevymýšlel, když psal o komplikacích ve vztahu kardinála a královny.

Anna Rakouská, sestra španělského krále, nikdy nebyla na francouzském dvoře příliš oblíbená, Ludvík ji neměl rád a nerespektoval ji a navíc zůstávala dlouho bezdětná.

Řevnivost mezi ní a kardinálem byla daná – ona byla Španělka, Richelieu proti Španělům bojoval vší svou mocí. Hlavní spor však spočíval v incidentu kolem paní de Chevreuse. Šlo o Anninu dvorní dámu a důvěrnici. Zároveň to však byla také velká intrikánka a Richelieu se postaral, aby ji král ode dvora vykázal. Anna tak kvůli němu přišla o jednoho z mála lidí, kteří jí byli ve Francii blízcí.

Nikdy to kardinálovi nezapomněla. Ona ani paní de Chevreuse, která v roce 1626 zosnovala další spiknutí. Rozsáhlá konspirace neměla za cíl nic menšího než Richelieua zabít. Spiknutí však bylo prozrazeno a spiklenci za svůj plán tvrdě zaplatili.


Anna Rakouská.
Anna Rakouská. , After Peter Paul Rubens, Public domain


Otec Josef

V případě kardinála Richelieu nesmíme zapomenout zmínit legendami opředenou postavu otce Josefa. Šlo o kapucínského mnicha Francoise-Josepha Le Clerc du Tremblay, který byl Richelieuovým druhým já.

Otec Josef v sobě kombinoval několik nadání – byl sečtelým filozofem, brilantním politikem i charismatickým diplomatem.

Šlo možná o jediného člověka na světě, kterému Richelieu skutečně důvěřoval. Svěřoval mu ty nejtajnější plány a nejvýznamnější úkoly. Ostatně otec Josef pro kardinála vybudoval onu proslulou síť špionů. A byl to právě on, koho Richelieu vysílal na vyjednávání se spojenci i nepřáteli v průběhu třicetileté války.


Otec Josef.
Otec Josef. , Bibliothèque nationale de France, Public domain


Dobývání La Rochelle

Ze Třech mušketýrů také známe dobývání La Rochelle – poslední bašty, kterou měli hugenoté ve Francii. Útok katolické síly zahájily v roce 1628 a když jim pevnost padla do rukou, neměli už hugenoté žádný opěrný bod.

Richelieu tak konečně vyřešil domácí problémy. Čekal ho však boj na mezinárodním poli. Rozhodl se využít třicetileté války k tomu, aby posílil vliv Francie a oslabil jak španělské, tak rakouské Habsburky. Dodržuje známé heslo „účel světí prostředky“ se bez výčitek spojil třeba i s protestantským švédským králem Gustavem II. Adolfem, aby toho dosáhl.


Ludvík XIII. a kardinál Richelieu před La Rochelle.
Ludvík XIII. a kardinál Richelieu před La Rochelle. , Unknown authorUnknown author, Ecole française du xviie siècle, Public domain


Smrt – 1642

Konce třicetileté války se však Richelieu nedožil. Zemřel na podzim roku 1642. Zanechal za sebou posílenou a sebevědomou Francii a odkaz velkého státníka. Francouzi mu vděčí třeba i za Francouzskou akademii, jejímž se stal zakladatelem. Král Ludvík XIII., s jehož vládou byl spojen celý Richelieův život i dílo, zemřel o rok později.

Nastal čas pro příchod Krále Slunce.

Zdroj: Vladimír Liška: Šedé eminence v evropské historii
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Noční můra Krále Slunce: všechny děti mu zemřely a neměl komu předat trůn Noční můra Krále Slunce: všechny děti mu zemřely a neměl komu předat trůn
Královna a vévoda z Buckinghamu: Je příběh ze Tří mušketýrů skutečný? Královna a vévoda z Buckinghamu: Je příběh ze Tří mušketýrů skutečný?
Traviči a čarodějnice na dvoře Ludvíka XIV. Travičská aféra zasáhla i nejbližší okolí krále Traviči a čarodějnice na dvoře Ludvíka XIV. Travičská aféra zasáhla i nejbližší okolí krále


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít