Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

7 divů světa, #4 Artemidin chrám v Efesu

18.9.2019, 08:55 > Starověk > Antické Řecko

I v dalším díle v sérii článku o 7 divech světa se podíváme na stavbu věnovanou jednomu řeckému božstvu (minule to byla Feidiova socha Dia). Tentokrát půjde o bohyni Artemis, jejích chrám v Efesu byl známý po celém antickém světě.

Efes bylo starodávné antické město ležící v Malé Asii. To je zhruba dnešní oblast Turecké Anatolie (starořecký výraz pro východ bylo anatole). Bylo založeno již ve druhém
tisíciletí před naším letopočtem osadníky z Athén. Později město zaplavila vlna iónských osadníků a ještě později bylo připojeno k římské říší kdy zažilo veliký rozkvět. Jeho překrásné ruiny najdeme v Turecku i dnes.

První chrám stál v Efesu již kolem roku 850. př.nl., tehdy ještě zasvěcený bohyni plodnosti Kybele. Později byl na jeho místo postaven nejznámější chrám na počest bohyně Artemis (známý jako Artemision). Byl vystavěn kolem roku 550 př.n.l, po vlivem přistěhovalců právě v iónském stylu a za podpory lýdského krále Kroisa. Jako architekti byly zvoleni věhlasní Krétští stavitelé - Chersifron a jeho syn Metagen. Jež následně zřejmě vystřídalo ještě mnoho dalších, stavba totiž údajně trvala 120 let.


Ruiny chrámu.
Ruiny chrámu. Zdroj: wikipedia.org, FDV / CC BY-SA


Jeho rozměry byly na tehdejší dobu opravdu úchvatné, základna měřila 115 x 46 metrů, výška byla kolem 18 metrů a celý byl postaven z mramoru. S těmito úctyhodnými rozměry o největší stavbu ve starověkém Řecku. Hlavní chrámovou síň obklopovalo ve dvou řadách 127 sloupců v iónském stylu. Uvnitř pak byla jako v každém řeckém chrámu socha božstva, kterému byl zasvěcen. V tomto případě šlo o překrásnou sochu Artemis, bohyně lovu a měsíce. Ta údajně měřila 15 metrů a byla zdobena mnoha drahokamy a drahými kovy.

Chrám nesloužil pouze náboženským účelům, ale šlo také o důležité obchodní centrum Efesu, kde se občané města setkávali, diskutovali a obchodovali. Na počet bohyně se zde také pořádali slavnosti a sportovní hry.

V roce 356 př. n. l. byl chrám záměrně podpálen žhářem Herostratem, který se chtěl svým činem navždy zapsat do dějin, což se mu bohužel podařilo. Zajímavostí že, že ke zničení došlo ve stejný den, kdy se v Makedonii narodil jistý Alexandr. Stejný Alexandr, již se přídomkem Veliký se později zasloužil o obnovu chrámu po obsazení Efesu. Podruhé byl chrám poničen roku 262 n.l. když Efes dobyli Gotóvé, ale opět byl později obnoven. Nicméně v té době již jeho sláva upadala a následně byl chrám pobořen, což bylo zejména vinou rostoucího významu křesťanství.


Novodobá rekonstrukce Artemidina chrámu.
Novodobá rekonstrukce Artemidina chrámu. Zdroj: wikipedia.org, Zee Prime at cs.wikipedia / CC BY-SA


Postupem času se z krásné stavby staly pouze ruiny na které svět zapomněl. Tyto poškozené zbytky znovuobjevil Angličan John Turtle Wood v roce 1869. Skrývaly se po 6 metry bahna a hlíny a trvalo velmi dlouho než se archeologovi povedlo je objevit. Tyto ruiny jsou dodnes přístupné veřejnosti a tak můžete známe dílo spatřit na vlastní oči. V tureckém městě Miniatürk také můžete navštívit novodobou rekonstrukci kompletního chrámu.
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Římský beton dokázal v mořské vodě regenerovat Římský beton dokázal v mořské vodě regenerovat
7 divů světa, #1 Maják na ostrově Faru 7 divů světa, #1 Maják na ostrově Faru
Římské akvadukty - precizní starověké stavby často fungovaly až do 19. století Římské akvadukty - precizní starověké stavby často fungovaly až do 19. století


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít