Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Hmoždíř - stejný vynález se objevoval u kultur po celém světě

20.12.2022, 09:31 > Starověk

Hmoždíř je nádoba s tloučkem pro ruční mletí a drcení různých látek, nebo koření. Samotné slovo hmoždíř pochází z latiny (mortarium), zatímco tlouček se nazývá pistel. Tento nástroj s širokým využitím a to nejen v kuchyni znali již ve starověké Římské říši. Používali ho i Aztékové, kteří mu říkali molcajete.



Drcení bylin v hmoždíři.
Drcení bylin v hmoždíři. , Giessauf A, CC BY-SA 3.0


Jaká je historie nádoby, které se říká hmoždíř s tloučkem?

Dřívější verze těchto nástrojů byly nalezeny v také v Indii a jižní Asii. Nádoby z kamene, dřeva, kovu či keramiky se v průběhu staletí používaly jako hmoždíře – totéž samozřejmě platilo i o neodmyslitelném tloučku.

Ve středověku se objevily hmoždíře vyrobené z bronzu, slitiny mědi a cínu. První litinové hmoždíře se objevily v 16. století .


Bronzový hmoždíř odlit do pískové formy.
Bronzový hmoždíř odlit do pískové formy. , Hans Chr. R., CC BY-SA 3.0


V 18. století se hmoždíře začaly hromadně odlévat z mosazi, slitiny mědi a zinku. Objevily se i porcelánové hmoždíře .


Hmoždíř v lékárenství

Hmoždíře patří také mezi nejstarší lékárenské nástroje, které se používaly k výrobě léků. První lékárenské hmoždíře se vyráběly ze zinku a z bronzu. Právě v nich se drtily a míchaly přírodní suroviny. Byly nezbytnou výbavou, a proto se motiv této nádoby často používal i na pečetích nebo dřevorytech jako ozdobný iniciál - příkladem může být publikace ze 16. století o léčivosti bylin, která byla obohacena a doplněna od polského lékaře a botanika Szymona z Łowicze. Na titulní straně je dřevoryt zobrazující lékaře, lékárníka a hmoždíř s tloučkem.

První informace o použití hmoždířů pro přípravu léčivých přípravků pocházejí z receptur obsažených v práci De medicina AC Celsus z 1. století našeho letopočtu. Používali je Římané a poté Arabové a Peršané. Ze zpráv je také známo, že tyto nádoby sloužily k přípravě surovin pro alchymistické experimenty.

V Evropě tyto přístroje používali lékárníci a všemožní léčitelé k výrobě léků a bylinných směsí. V mnoha kulturách se však velmi dlouhou dobu používaly pouze v kuchyni. Dodnes se používá v afrických zemí velký dřevěný hmoždíř na výrobu másla.


Velké dřevěné hmoždíře v muzeu.
Velké dřevěné hmoždíře v muzeu. , Ramon FVelasquez, CC BY-SA 3.0


Nádoba pro uzemnění radiopřijímače

Hmoždíř nesloužil jen k drcení koření nebo přípravě léků, ale také k uzemnění radiopřijímače. Když bylo vynalezeno rádio, potřebovalo uzemnění. Řešením bylo vzít hmoždíř, zakopat ho do země a vyvést k němu drát.

Zdroj: wikipedia.org, ireceptar.cz
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Kakao - Aztékové ho pili s chilli a medem. V Evropě šlo o nápoj králů Kakao - Aztékové ho pili s chilli a medem. V Evropě šlo o nápoj králů
Před Vídní se roku 1529 bojovalo o křesťanskou Evropu Před Vídní se roku 1529 bojovalo o křesťanskou Evropu
Roxolana - jak se z konkubíny stala jedna z nejmocnější žen světa Roxolana - jak se z konkubíny stala jedna z nejmocnější žen světa


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít