Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Rituály i maskování na lovu - ve starověku se nelíčily pouze ženy

3.1.2023, 09:42 > Starověk

Líčení a kosmetika ve starověku? V dnešní době to bude každému připadat jako sci-fi, ale skutečně, už v této době líčení existovalo. Ve starověku se líčením snažili lidé zabránit tomu, aby je cítila lovená zvířata, neplnilo estetickou funkci, jak je tomu dnes. Obličej posetý barvami přírody nebyl vidět, a tak lovci snadno ulovili maso k obědu nebo večeři. Líčení bylo rituálem a sloužilo k maskování.



Co se na zkrášlování obličeje používalo?

Ve starověku se používaly především rostlinné oleje a masti, vyráběné ze sádla. Do nich se přidávaly aromatické látky a barviva. Líčidla používali muži i ženy, aby se jimi chránili. Ve starém Egyptě se používaly kosmetické palety, na kterých se roztíral prášek, který se smíchal s tukem a následně se s ním malovaly stíny kolem očí. Tyto palety jsou více jak 6 000 let staré a dokazují, že se lidé rádi zkrášlovali. Tyto palety byly vyrobené z břidlice.


Nalíčená žena v Egyptě.
Nalíčená žena v Egyptě. , Crystal Gabriela, CC BY-SA 4.0


Patřily k předmětům, které se denně používaly. Nebyly jen výsadou bohatých, ale našli byste je také u písařů nebo řemeslníků. Líčidla byla vyrobena z malachitu, poté se přešlo na galenit a stibnit. Černá barva se pak stala charakteristickou barvou pro egyptské obyvatele.

Vyráběly se také vonné esence, které se stejně jako masti míchaly v oleji nebo tuku, dochovaly se dokonce postupy výroby. Rostliny se musely sbírat pouze po určitou část roku, aby byly výrazně aromatické. Z Egypta se dochovaly i nádobky, do kterých se vonné esence ukládaly. Nejen v této zemi, ale také v Mezopotámii se výroba líčidel, voňavek a mastí stala řemeslem. Používal se cedr, myrha nebo cypriš. Vonné masti s oblibou používali Féničané, díky kterým se rozšířily do celého Středomoří.


Moderní líčení egyptského typu.
Moderní líčení egyptského typu. , Eva Rinaldi, CC BY-SA 2.0


Parfémy s oblibou používali muži i ženy

V 7. století př. n. l. se Athény staly hlavní výrobcem parfémů. Vonné látky tu prodávalo mnoho lidí na trzích a výroba voňavých esencí se stala uměním. Zároveň s parfémy musely vzniknout také flakóny, ve kterých se vůně uchovávaly. Parfémy pak používali muži i ženy. Sloužily nejen k tomu, aby se lidé mohli lépe starat o své tělo, ale také ke zkrášlení. Už staří Řekové měnili parfémy a jejich vůně během celého roku. Ženy ve starém Řecku se v mnoha případech líčily až přehnaně. Červeným barvivem si potíraly rty a po vzoru egyptských žen si oči barvily černě. Chloupky na celém těle si odstraňovaly pomocí depilační pasty.


Pomůcky potřebné nejen k líčení.
Pomůcky potřebné nejen k líčení. , akhenatenator, CC0


Líčení a parfémování se stalo součástí péče mužů i žen. Nejen během koupele, ale také po ní probíhaly rituály, které jsou spojené s používáním kosmetických prostředků. Kromě již zmíněných líčidel a vonných esencích se ve velkém používal také pudr, běžné byly i pleťové masky, na které dnes mnoho žen nedá dopustit. Mezi další prostředky patří škrabátko, kterým se vonné masti roztíraly. Tak jako dnes, i ve starověku dokázaly ženy utratit za líčidla, kosmetiku a parfémy celé jmění.

Zdroj: Intimní historie od antiky po baroko - Vlastimil Vondruška, wikimedia.org
Autor: Raina Tomanová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Posmrtný život podle starověkých Egypťanů. Rozhodovala váha srdce Posmrtný život podle starověkých Egypťanů. Rozhodovala váha srdce
Vznik a počátky demokracie v antickém Řecku Vznik a počátky demokracie v antickém Řecku
Dřina a nekonečný dril. Běžný den v životě římského legionáře Dřina a nekonečný dril. Běžný den v životě římského legionáře


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít