Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Z vraha a psance královským dvořanem - Jan Žižka v předhusitské době

9.11.2022, 09:56 > Středověk > České země

Jeho vojenské úspěchy jsou velmi dobře známé. Jan Žižka z Trocnova patřil k úspěšným válečným stratégům, pověstné bojové vozy využil už při své první bitvě. Velmi pestrý život však vedl ještě předtím, než se postavil do čela husitských bojovníků.



Nejasné datum narození i věk

Jan Žižka z Trocnova (asi 1360–1424) přišel na svět v Trocnově u Borovan jako potomek nepříliš majetného jihočeského zemana. Dodnes neznáme ani přesné datum jeho narození, ačkoliv po něm historikové intenzivně pátrají. Musíme se proto spolehnout na nepřímé údaje z dostupných zdrojů. Například český publicista Miroslav Ivanov (1929–1999) na základě svých výzkumů uvádí, že v době svého skonu mohl vůdce husitů dosáhnout věku asi 60 let. Narození a dožitý věk ale není zdaleka jedinou záhadou, která život bojovníka provází.


Kariéru vůdce husitů u Jana Žižky předcházelo období,  kdy byl štvancem.
Kariéru vůdce husitů u Jana Žižky předcházelo období, kdy byl štvancem. , UnknownUnknown , French School, Public domain


Modlí se za rodiče i dvě manželky

Jaký život vedl předtím, než stanul v čele radikálů? Příliš zpráv o něm nemáme. Podle záznamu z nekrologia českokrumlovského kláštera se jeho otec jmenoval Řehoř, matka Johana a sám Jan měl dvě manželky, obě se pyšnily jménem Kateřina. Právě zmiňované nekrologium prozrazuje, že už v roce 1400 jsou jeho rodiče i obě ženy po smrti a mniši žijící v klášteře se za ně budou pravidelně modlit.


Základy dvorce, které objevil roku 1956 u Trocnova archeolog Antonín Hejna. Tady pravděpodobně strávil Jan Žižka část dětství a dospělosti.
Základy dvorce, které objevil roku 1956 u Trocnova archeolog Antonín Hejna. Tady pravděpodobně strávil Jan Žižka část dětství a dospělosti. , Miroslav Wagner.Pískle at cs.wikipedia, Public domain


Utíká před zákonem

V uvedené době se podle zpráv už projevilo Žižkovo rebelství. Patřily mu dva dvory v Trocnově, v sousedství panství mocného rodu Rožmberků. Právě zdejšímu pánovi Jindřichovi III. z Rožmberka vypověděl Jan nepřátelství. Z jakých důvodů, to není přesně jasné, snad Jindřich ublížil někomu z jeho rodiny. Takové činy se ve středověku neodpouštěly. Záznam, o jakou křivdu šlo, se vypátrat bohužel nepodařilo, a proto rožmberské popravčí záznamy zachycují až její následky. Podle nich jistý loupežník Pivec v roce 1407 na mučidlech přiznává, že Žižka zabil člověka a komusi vzal vozy. Pro Jana ale konflikt se sousedním bohatým pánem a s ním související zločin, který spáchal, znamenal, že se sám stal psancem. Člověkem, který prchá před rukou zákona.


Jan Žižka v bitvě u Grunwaldu.
Jan Žižka v bitvě u Grunwaldu. , Jan Matejko, Public domain


Může si dovolit dům v Praze

V jeho životě ale dochází zanedlouho k radikálnímu obratu k lepšímu. Český král Václav IV. (1361–1419) byl znám tím, že vysokou šlechtu příliš v lásce neměl a naopak hodně stranil nižším šlechticům. To potvrzuje i skutečnost, že 27. července 1409 vydal amnestijní list určený věrnému milému Janu Žižkovi z Trocnova. Syn drobného zemana z Trocnova od této chvíle přestal být štvancem. Zločin mu byl prominut, získal přístup ke královskému dvoru. Vzápětí ale odešel bojovat do Polska, kde se 15. července 1410 účastnil bitvy u Grunwaldu, z vojenského tažení se vrátil v roce 1412. Stal se služebníkem Václava IV. a plynuly mu z toho značné příjmy, díky kterým si dokonce mohl dovolit koupit dům na pražském Novém Městě. Rezidence ho stála 30 kop zlatých.


Jan Žižka s knězem Václavem Korandou roku 1420 hledí z Vítkova na Prahu.
Jan Žižka s knězem Václavem Korandou roku 1420 hledí z Vítkova na Prahu. , Josef Mathauser, Public domain


Zvládne i velkou přesilu

Král Václav IV. ale v roce 1419 zemřel a lidé se vzbouřili. Jan dal o sobě a své nespokojeností se stavem společnosti jasně vědět už 30. července 1419, kdy se zúčastnil bojů o pražskou novoměstskou radnici a byl osobně přítomen vyhazování konšelů z jejích oken. O události se zmiňují Staré letopisy české, které zároveň informují o Žižkově cestě do Plzně, odkud vedl první boje. Už 12. prosince 1419 se s ani ne 300 pěšáky a sedmi bojovými vozy dokázal postavit 2000 pěšákům a jezdcům Bohuslava ze Švamberka. S přesilou si hravě poradil. Jeho kariéra husitského vůdce začala právě v tomto okamžiku.

Zdroj: Miroslav Ivanov, Kdy umírá vojevůdce, Panorama 1983, František Michálek Bartoš, Jan Žižka z Trocnova 1924, Staré letopisy české
Autor: Helena Stejskalová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Dcera Karla IV. se stala anglickou královnou. Ji i jejího manželka stihl tragický osud Dcera Karla IV. se stala anglickou královnou. Ji i jejího manželka stihl tragický osud
Anglická královna Isabela vládla se svým milencem a vedla válku proti manželovi Anglická královna Isabela vládla se svým milencem a vedla válku proti manželovi
Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil? Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít