Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil?

12.8.2022, 09:09 > Středověk

V hlavách většiny z nás je Kostnický koncil spojen s odsouzením mistra Jana Husa. Vypořádání se s heretiky byl však spíše okrajový program koncilu. Tehdejší křesťanský svět totiž řešil mnohem zásadnější problém: existovali totiž tři papežové a každý z nich si byl jistý, že právě on je ten jediný legitimní. Úkolem Kostnického koncilu bylo papežské schizma vyřešit.



Avignonské zajetí

Začalo to politickým sporem. Papež Bonifác VIII. nechtěl korunovat francouzského krále Filipa Sličného císařem. Filip proto vymyslel plán: rozhodl, že papež bude od roku 1309 sídlit v Avignonu, kde budou moci francouzští králové dohlížet na to, aby se rozhodoval správně. Tuto změnu vynutil silou a po velkou část 14. století tak papežové opravdu sídlili v Avignonu.


Papežské schizma na středověké miniatuře.
Papežské schizma na středověké miniatuře. , Bibliothèque nationale de France, Public domain


V roce 1377 se Řehoř XI. přesunul zpět do Říma. Jenže o rok později zemřel a bylo potřeba zvolit nového papeže. Kardinálové v Římě a v Avignonu se nedohodli, svolali dvě konkláve a na každém zvolili jednoho papeže.
Papežové se vzájemně exkomunikovali a obviňovali z kacířství. Vžil se pojem vzdoropapež - až na to, že se nikdo nebyl schopný shodnout na tom, který papež jen ten pravý a který vzdoropapež. Tak začalo papežské schizma.


Velká papežská trojka

Jestli si někdo myslel, že se situace vyřeší sama, hodně se mýlil. I když papeži zvolení v Římě a v Avignonu zemřeli, zvolili si kardinálové znovu dva papeže. A tak to pokračovalo až do roku 1409, kdy byl svolán koncil do Pisy, kde se měla věc s dvěma papeži vyřešit.

Nedá se říct, že by se to povedlo. Pisánský koncil odvolal oba papeže a zvolil nového. Avšak římský a avignonský papež rozhodnutí koncilu neuznali, a tak tu byli rázem papežové tři.


Jan XXIII. papež zvolený v Pise; vzdoropapež.
Jan XXIII. papež zvolený v Pise; vzdoropapež. , See page for author, Public domain


1414: Kostnický koncil

Protože křesťanský svět si zkrátka nemohl dovolit mít tři papeže, protože to narušovalo mezinárodní řád, rozhodl se římský král Zikmund Lucemburský jednat. Svolal nový koncil do Kostnice a byl rozhodnutý věc vyřešit jednou provždy.

Tehdejšími papeži byli Řehoř XII. („římský“), Benedikt XIII. („avignonský“) a Jan XXIII. („pisánský).


Kostnický koncil.
Kostnický koncil. , Rosgartenmuseum, Public domain


Řehoř XII.

Římský papež Řehoř XII. z koncilu vyvázl nejlépe. Dobrovolně abdikoval, dostal teplé místečko legáta v Anconě a zbytek života tak strávil v klidu a pohodlí v tomto přímořském městě.


Benedikt XIII.

Avignonský papež Benedikt XIII. abdikovat odmítl, přestože se ho Zikmund snažil přesvědčit všemi možnými způsoby. Koncilu došla trpělivost v roce 1417 a Benedikta sesadil.

Benedikt se až do smrti prohlašoval papežem, v zásadě ho ale už nikdo neuznával a zemřel v podstatě jako bezvýznamný muž.


Vzdoropapež Benedikt XIII.
Vzdoropapež Benedikt XIII. , Codex, Public domain


Jan XXIII.

Nejhorší následky měl koncil pro papeže z Pisy Jana XXIII. Je to paradoxní především proto, že to byl on, kdo koncil do Kostnice svolal a jako jediný se ho také účastnil.

Pak si ale celou věc rozmyslel, odmítl abdikovat a uprchl. Zikmund ho nechal nahánět vojáky a nakonec přivézt zpátky do Kostnice a uvěznit. (V mezičase se odehrával onen nám tolik známý proces s mistrem Janem Husem). Ve vězení byl pak papež Jan držen až do roku 1418, kdy už bylo jasné, že se celková situace uklidnila a schizma už není problém. Dlouho si však svobody neužil, neboť zemřel o rok později.


V. Brožík: Jan Hus souzen na sněmu kostnickém.
V. Brožík: Jan Hus souzen na sněmu kostnickém. , Václav Brožík, Public domain


Zvolení nového papeže a církevní smír

Když se Kostnický koncil vypořádal se všemi třemi papeži (a také kritiky církve jako byli Jan Hus či https://www.memento-historia.cz/clanek/238/upalen-v-kostnici-jeronyma-prazskeho-cekala-mucednicka-smrt-jako-jana-husaJeroným Pražský) mohl v klidu zvolit nového papeže.

Konkláve bylo svoláno v roce 1417 a vybralo muže, který měl do církve přinést po letech rozkolů klid. Přijal jméno Martin V. a církev tak měla po téměř čtyřech desítkách let zase jen jednoho jediného papeže.

Zdroj: Philip Hughes: The church in crisis: a history of the generals councils, 325-1870
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Třípatrová pařížská šibenice Montfaucon vzbuzovala strach už z dálky Třípatrová pařížská šibenice Montfaucon vzbuzovala strach už z dálky
Dva malí princové zmizeli v londýnském Toweru. Historická detektivka stále nemá jasné řešení Dva malí princové zmizeli v londýnském Toweru. Historická detektivka stále nemá jasné řešení
Nejsmrtelnější pandemie všech dob – Černá smrt zabila polovinu evropské populace Nejsmrtelnější pandemie všech dob – Černá smrt zabila polovinu evropské populace


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít