Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Římský vojenský tábor, obchodníci a prostitutky. Jak vznikla největší evropská města?

12.7.2022, 08:42 > Starověk > Antický Řím

V pustých barbarských krajinách byly tábory římských legií často osamělé ostrůvky civilizace. Přítomnost vojáků a zejména zlaťáků v jejich měšcích přitahovala obyvatele z širokého okolí. Tábory mohli lidem poskytnou nejen ochranu, ale i možnost dobrého výdělku. Brzy tak přerostly svoji původní velikost i význam a z mnohých táborů se začaly stávat osady a později města. I když tomu nenasvědčuje přítomnost antických staveb tak jako v Římě, mnohá dnešní evropská města byla původně pouhými legionářskými tábory.


Krajina v Evropě v době antiky nevypadala tak, jak ji známe dnes. Těžko byste hledali uspořádaná pole, louky a rovné cesty spojující velká města. Krajina byla často bažinatá a plná hlubokých, těžko průchozích lesů. Cokoliv co bychom mohli nazvat silnicemi zde před Římany neexistovalo. A skutečná města tak jako v Římské říši v podstatě neexistovala. Obvykle šlo o rozdrobené malé vesnice, obehnané maximálně chabou dřevěnou palisádou.


Nákren legionářského tábora a okolí.
Nákren legionářského tábora a okolí. , Łukasz Nurczyński, CC BY-SA 4.0


Když Římané rozšířili své území i do těchto nehostinných částí, zabezpečovali ho stavbou trvalých vojenských táborů - pevností. Vzhledem k tomu, že se očekávalo, že tyto tábory budou plnit svoji funkci dlouhodobě, nešlo jen o dřevěné stavby, ale ve velkém se již používal kámen. Starověk byl dobou nebezpečnou a přítomnost 5 tisíc elitních římských vojáků radikálně zvyšovalo bezpečnost v oblasti. To už byl dobrý důvod proč si postavit svůj příbytek v blízkosti tábora. A tak okolo většiny trvalých táborů začaly růst osady.

Důvody nebyly pouze bezpečností, blízkost tábora měla i ekonomické výhody. Tisíce mužů s pravidelným a vysokým žoldem znamenaly obrovské množství zlata, které jen čekalo na utracení. A tak se k táborům stahovali obchodníci, hostinští, kováři, nebo třeba prostitutky. Zkrátka každý, kdo cítil, že má cokoliv, za co by legionáři rádi utratili své zlato.

Římské lázně - antické wellness na ploše 35 fotbalových hřišť

Římské lázně - antické wellness na ploše 35 fotbalových hřišť

Římské lázně jsou symbolem pokroku a vysoké životní úrovně antického Říma. I ten nejchudší občan věčného města si kdykoliv mohl zajít do vytápěných lázní a to zcela zdarma. Něco zcela nemyslitelného po celé jed... celý článek


Velkou část okolních obyvatel také tvořily neoficiální manželky a děti legionářů. Voják ve službě se oženit nesměl, v reálu však značné množství z nich mělo trvalé partnerky, se kterými měli děti. Ty s nimi samozřejmě putovaly, když se legie někde trvale usídlila. Osídlení okolo táborů tak postupně rostlo až se v původně barbarských zemích, kde žádné rozsáhlé osady nebyly, stala největšími městy.


Rekonstrukce brány vojenského tábora.
Rekonstrukce brány vojenského tábora. , Chris McKenna (Thryduulf), CC BY-SA 4.0


Trvalé vojenské tábory se stavěly zejména z obraných důvodů na hranicích říše. Nejvíce měst, která vznikla z římských táborů tak najdeme na území dnešního Německa, Rakouska, nebo Maďarska. Právě tudy totiž vedly obrané Limes Romanus, které oddělovali Římskou říši a barbarský svět. V názvech mnohých z nich dodnes nalezneme i pozůstatek původního názvu.

V Německu tak na římských základech stojí například Bonn (původně Castra Bonnensia), Mohuč (Castra Mogontiacum), Řezno (Castra Regina), nebo Augsburg (Augusta Vindelicorum). V Rakousku třeba Enns (Lauriacum), nebo Bad Deutsch-Altenburg (Carnuntum). Dokonce samotné hlavní město Vídeň je původně římským táborem s podobným názvem Vindobona. I maďarská Budapest vznikla z tábora jménem Aquincum. I když to dnes již často není k poznání, mnohá z největších evropských měst stojí na antických základech.

Zdroj: Římané v Germánii - Reinhard Wolters ; wikipedia.org
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Šupinová, kroužková nebo lamelová zbroj? Čemu dávali přednost římští legionáři Šupinová, kroužková nebo lamelová zbroj? Čemu dávali přednost římští legionáři
Lékaři v antickém Římě se nebáli ani jemné chirurgie Lékaři v antickém Římě se nebáli ani jemné chirurgie
Pompeje nebyly jediné město zničené výbuchem Vesuvu Pompeje nebyly jediné město zničené výbuchem Vesuvu


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít