Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Solunští bratři Cyril a Metoděj: Znáte všechna jejich tajemství?

5.7.2022, 09:11 > Středověk

O slovanských věrozvěstech – Cyrilovi a Metodějovi – slyšel alespoň jednou snad úplně každý. Přinejmenším si je můžeme připomenout každý rok 5. července, který je na jejich počest vyhlášen státním svátkem. Kolik toho však o těchto bratrech, kteří přinesli na Velkou Moravu křesťanství, víte?



Sv. Cyril a Metoděj.
Sv. Cyril a Metoděj. , N.N./Pitichinaccio, Public domain


Zmatek se jmény

Možná si ze školy pamatujete, že Cyril se původně jmenoval Konstantin. Tohle jméno nosil po naprostou většinu svého života, Cyrilem se stal až pár měsíců před smrtí, když v Římě vstoupil do kláštera.

Zajímavé však je, že ve starší české literatuře na tahle jména obvykle nenarazíme. Naši předci totiž soluňské bratry nazývali Crhou a Strachotou. Crha je zkomolenina Cyrila, to je jasné. Se Strachotou je to horší – došlo totiž ke špatnému překladu kvůli domněnce, že má jméno původ v latinském „strach“.


Sv. Cyril a Metoděj.
Sv. Cyril a Metoděj. , Zahari Zograf (1810–1853), Public domain


Od úspěšné kariéry v Byzanci po misii na Moravu

Metoděj se dlouho živil jako vysoký státní úředník, Cyril se sice dal na církevní dráhu, ale působil jako knihovník. Oba se ale nakonec rozhodli vstoupit do kláštera a vést mnišský život.

Bratři však byli příliš vzdělaní a schopní na to, aby strávili celý život v klášteře. Byzanc je začala využívat jako misionáře – nešlo jenom o šíření víry, ale také o politický vliv.

Konstantin podnikl misionářskou výpravu do saracénských zemí, víme, že se pohyboval v okolí Bagdádu. Spolu s Metodějem se vydali k Chazarům sídlícím až na břehu Kaspického moře. A pak přišel jejich nejznámější úkol: misie na Velkou Moravu.


Známé sousoší Cyrily a Metoděje na Radhošti.
Známé sousoší Cyrily a Metoděje na Radhošti. , Bjalek Michal, CC BY-SA 3.0


Velká Morava: nové písmo a první spory

V roce 862 velkomoravský kníže Rostislav požádal byzantského císaře, aby vyslal muže, kteří pomohou na Velké Moravě šířit křesťanství a vybudují zde církevní strukturu. Úkol padl na zkušené a vzdělané misionáře : Konstantina a Metoděje.

Zásadním bodem během této misie bylo vytvoření nového písma. Hlaholice mělo 38 znaků a odpovídalo požadvakům slovanského jazyka. Zároveň bratři přeložili řadu náboženských textů a důležité pasáže Bible do staroslověnštiny tak, aby je mohli na Velké Moravě používat.


Velká Morava na konci 9. století.
Velká Morava na konci 9. století. , Daniel Perout, CC BY-SA 4.0


Tento překlad byl naprosto zásadní pro šíření křesťanství ve slovanských oblastech a na svou dobu šlo o unikátní počin. Avšak právě tento překlad bude dělat bratrům i jejich následovníkům potíže.

Začalo totiž docházet ke sportům mezi vyznavači latinské a staroslověnské mše. Bratři se tak rozhodli, že se vydají do Říma a s papežem si všechno vyříkají.

Cyrilova smrt v Římě

Cestou do Říma se Konstantin a Metoděj stavili v Panonii, kde získali řadu následovníků.

I jejich cesta do Říma byla úspěšná. Zaprvé přesvědčili papeže, aby schválil jejich slovanský jazyk jako jazyk liturgický - jejich překlady se tedy mohly používat a mše mohla být sloužena staroslověnsky. Zadruhé zde nechali řadu svých následovníků vysvětit.


Cyril a Metoděj v Římě.
Cyril a Metoděj v Římě. , anonymous artist, Public domain


Zároveň se zde však uzavřela Konstantinova životní cesta. Na hraně smrti ještě stačil vstoupit do kláštera a přijmout jméno Cyril: poté 14. února 869 v Římě zemřel.

Další Metodějovy osudy

Ani pro Metoděje to nebyly dobré roky. Přestože se stal biskupem a do jeho církevní správy byla svěřena velká oblast východní Evropy, včetně Velké Moravy, čekaly ho zlé časy. Po cestě na Moravu byl zajat Franky a více než dva roky vězněn.

Nakonec však na Velkou Moravu přece jen doputoval.

Politická situace zde však nebyla dobrá a Metoděj většinu let muset odolávat intrikám vůči své osobě, především od německých kněží a od jejich hlavy Wichinga. Přesto se mu zde podařilo udělat ještě kus práce – především dokončit překlad Písma svatého do staroslověnštiny.


Velehrad - místo tradičně spojované s Cyrilem a Metodějem.
Velehrad - místo tradičně spojované s Cyrilem a Metodějem. , Cibtom at Czech Wikipedia, Public domain


Vyhnání učedníků

Metoděj zemřel v roce 885. Velké dílo, které po sobě zanechal, bylo na Velké Moravě v podstatě zdestruováno. Všichni jeho následovníci byli vyhnáni a museli si najít jiná působiště – třeba na Balkáně.

Oba bratři – Cyril i Metoděj – byli svatořečeni až na konci 19. století, i do té doby však byli nejen v oblastech moravských, ale v celé řadě zemí Evropy uctíváni jako patroni a světci.

Zdroj: www.catholica.cz
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Haruspikové věštili budoucnost z jater obětovaných zvířat Haruspikové věštili budoucnost z jater obětovaných zvířat
Proč byl muž pro středověkou ženu její největším nepřítelem? Proč byl muž pro středověkou ženu její největším nepřítelem?
Obětní beránci inkvizitorských fanatiků. V honech na čarodějnice bylo upáleno přes milion žen Obětní beránci inkvizitorských fanatiků. V honech na čarodějnice bylo upáleno přes milion žen


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít