Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Záviš z Falkenštejna a královna Kunhuta: láska, nebo kalkul?

28.6.2022, 09:23 > Středověk > České země

O Závišovi z Falkenštejna se toho traduje hodně. Jednoho krále zradil a dalším byl zrazen. Získal moc vladařů a nakonec byl popraven jako sprostý zločinec. Vládl zemi, kterou sám vydobyl z rukou cizáků, a tak dále a tak dále. Nejčastěji si však v souvislosti s jeho osobou vybavíme jeho skandální sňatek s královnou vdovou Kunhutou. Byla to láska, nebo jen pragmatické prospěchářství?



Záviš z Falkenštejna.
Záviš z Falkenštejna. , Unknown author, Public domain


Král a Vítkovci

Přemysl Otakar II. byl odhodlán vládnout své zemi pevnou rukou. Rozhodl se, že zkrotí domácí šlechtu, oseká její práva i moc a posílí své vlastní, respektive panovnické postavení.

Asi nikoho nepřekvapí, že silným a bohatým rodům se tahle králova vize zrovna dvakrát nezamlouvala. Mezi nejodbojnější pány patřili Vítkovci – a mezi nimi byl sice mladý, ale už tehdy schopný muž: Záviš z Falkenštejna.


Erb krumlovské větve Vítkovců.
Erb krumlovské větve Vítkovců. , Omote229, CC0

Nešťastné Moravské pole

Přemysl Otakar II. přecenil své síly takřka na všech frontách. V politických střetech s Rudolfem Habsburským prohrával a musel mu poníženě ustupovat. Zároveň s tím si nedokázal poradit s domácí šlechtou, jejíž část se raději přidala na habsburskou stranu, než by se dál nechala králem utlačovat.

Všechno se mělo tedy rozhodnout v bitvě. V roce 1278 se Habsburk a Přemysl Otakar II. střetli na Moravském poli. Většina Vítkovců a ani samotný Záviš do bitvy sice nezasáhli, nicméně stáli na straně Rudolfa Habsburského.

Padlý Přemysl Otakar II., (Josef Mathauser).
Padlý Přemysl Otakar II., (Josef Mathauser). , Josef Mathauser, Public domain


Odboj proti Braniborskému

Dobré vztahy Záviše s Habsburky však nevydržely dlouho. Když začal Ota Braniborský, nad kterým držel Rudolf ochrannou ruku, drancovat České království, postavili se Vítkovci v čele se Závišem na odpor.

Česká šlechta tak sváděla boje s braniborskými vojsky a Záviš zaměřil svou pozornost na právoplatného českého krále Václava. Respektive na jeho matku – ovdovělou královnu Kunhutu.

Záviš a Kunhuta (Adolf Liebscher).
Záviš a Kunhuta (Adolf Liebscher). , Adolf Liebscher, Public domain


Královnin milenec

Záviš byl mladý, pohledný, charismatický a navíc nabídl zoufale opuštěné Kunhutě spojenectví. Není vůbec divu, že se do něj rychle zamilovala.

Už tehdy, stejně jako dnes se hodně spekulovalo o tom, zda šlo ze strany Falkenštejna o opravdovou lásku, nebo jen o prospěchářský kalkul.

Každopádně uspořádali Falkenštejn a Kunhuta tajnou veselku a až do královniny smrti se vzájemně podporovali ve svých mocenských cílech a vytvořili úspěšný pár. Také se jim narodil syn. Když se do země vrátil mladý král Václav, přijal Záviše za svého rádce a z Falkenštejna se tak stal jeden z nejvýznamnějších mužů království.


Královna Kunhuta.
Královna Kunhuta. , Josef Mathauser, Public domain


Královský otčím

Falkenštejn měl na Václava nezanedbatelný vliv. Rozhodoval o tom, co se bude v království dít, prosazoval své přátele na významné posty, obohacoval svůj rod a choval se skoro jako panovník.

V roce 1285 však Kunhuta zemřela a Záviš svou pozici u mladého krále začal ztrácet. Jeho největším domácím nepřítelem se stal přemyslovský levoboček Mikuláš Opavský. A toto nepřátelství se mu nakonec stalo osudným.

Krvavá řež na Libici. Mocný rod byl vyvražděn během jediného dne

Krvavá řež na Libici. Mocný rod byl vyvražděn během jediného dne

Poslední člen tohoto rodu zemřel před více než 1000 lety. Přesto jsou Slavníkovci stále jedním z nejznámějších a nejdiskutovanějších rodů v české historii. Do jejich osudu zasáhlo krvavé 28. září na Libici. Kdy... celý článek


Pád nejmocnějšího muže království

Falkenštejnův vliv na Václava stále slábl. Král si začal uvědomovat, jakou moc Závišovi dal a také zatoužil po jeho majetku. Falkenštejn se v této době dopustil velké politické chyby: stáhl se ze dvora. Jeho nepřátelé tak mohli zaujmout jeho místo a kout proti němu pikle.

Záviš si však zřejmě neuvědomoval vážnost situace – dokonce požádal Václava, aby šel za kmotra jeho synovi z dalšího manželství. Král na oko souhlasil a pozval otčíma k sobě do Prahy – a zde ho nechal zatknout.

Poprava Záviše z Falkenštejna.
Poprava Záviše z Falkenštejna. , Jan Goth, Public domain


Potupné vězení a poprava

Václav však nepotřeboval jenom omezit Falkenštejnovu moc, ale dostat pod svou kontrolu všechny Vítkovce. Nařídil tedy Mikulášovi Opavskému, aby zajatého Záviše vozil po državách Vítkovců a nutil je se vzdávat a podřizovat královské moci. Potupnější zacházení si kdysi nejmocnější muž království snad ani nedokázal představit.

Vítkovci však byli nesmlouvavým rodem. Závišův bratr navzdory vydírání odmítl vydat hrad Hluboká. Jako trest za tuto vzpurnost byl Záviš z Falkenštejna v srpnu 1290 před hradem Hluboká popraven.

Zdroj: Vladimír Liška: Šedé eminence v evropské historii
Autor: Tereza Holubová
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít