Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Královna a vévoda z Buckinghamu: Je příběh ze Tří mušketýrů skutečný?

23.6.2022, 09:00 > Středověk > Francie

I kdybyste ten příběh nikdy nečetli, určitě ho znáte. Francouzská královna propadne vášnivé lásce k vévodovi z nepřátelské Anglie. Zákeřný kardinál chce královnu diskreditovat a zničit. Naštěstí se ale objeví tři (nebo vlastně čtyři) mušketýři, kteří královninu čest zachrání… Přemýšleli jste někdy o tom, jak to všechny bylo doopravdy?



George Villiers, vévoda z Buckinghamu.
George Villiers, vévoda z Buckinghamu. , Michiel Jansz. van Mierevelt, Public domain


Alexandre Dumas starší a jeho postavy

Pojďme si přiznat, že Alexandre Dumas starší si rád vymýšlel. Řekněme, že razil heslo: historka je svatá. Na faktech mu vůbec nezáleželo a s velkým gustem ohýbal historii tak, aby mohl vyprávět co nejlepší příběh.

Přinejmenším část jeho postav je ale reálná a některé události v jeho románech stojí na skutečných historických událostech. V případě Tří mušketýrů je to dokonce velká část ústředních postav: kardinál Richelieu, král Ludvík, královna Anna či vévoda z Buckinghamu. Dokonce i ten D´Artagnan opravdu žil – i když o něco později, než se nám Dumas v románu snaží namluvit.


Alexandre Dumas starší.
Alexandre Dumas starší. , Maurice Leloir, Public domain


Buckingham: spíš králův, než královnin milenec

George Villiers, dnes mnohem známější jako vévoda z Buckinghamu, byl skutečně pohledný, dvorný a elegantní, jak ho líčí slavný spisovatel ve svém románu. Pocházel z chudé anglické šlechty a nevypadalo to, že by to měl v životě někam dotáhnout. Tedy až do chvíle, než začal takříkajíc dělat kariéru přes postel: přes královu postel.

Anglický král Jakub proslul svým zalíbením v mladých krásných mužích a George Villiers byl přesně jeho typ. Nevíme sice, jak moc intimní vztahy mezi králem a mladým šlechticem byly, ale je jisté, že král mladého šlechtice hluboce miloval. Jako králův favorit získal Villiers během pár let obrovské jmění, velkou moc a také onen slavný titul: vévoda z Buckinghamu.


George Villiers, vévoda z Buckinghamu.
George Villiers, vévoda z Buckinghamu. , Workshop of Peter Paul Rubens, Public domain


Nešťastná královna Anna

Zatímco anglický král si užíval se svým favoritem, tomu francouzskému láska chyběla. Se svou manželkou Annou Rakouskou měl velmi chladný vztah a jejich manželství zůstávalo bezdětné.

Francouzi Anně nedůvěřovali, protože pocházela z nepřátelského habsburského rodu, král ji neměl rád, prodělala řadu potratů a nebyla schopná donosit dědice trůnu. Pro Francii zůstávala cizinkou.

Bylo by překvapením, kdyby tahle nešťastná žena podlehla lásce k šarmantnímu vévodovi z Anglie?


Královna Anna s manželem Ludvíkem.
Královna Anna s manželem Ludvíkem. , Justus van Egmont, Public domain


Anna a vévoda

V roce 1625 přijel Buckingham do Francie kvůli diplomatickým jednáním. Celý královský dvůr ohromil svým okázalým stylem a charismatem. Možná že zapůsobil dokonce i na mladou královnu.

S tou se setkal v zahradách Amiens. A podle dobových záznamů šlo zřejmě o setkání velmi intenzivní. Královna a vévoda se procházeli v zahradách a poté společně zmizeli v jedné z alejí a zůstali o samotě. Pak se však ozval královnin výkřik a dvořanstvo se seběhlo do zahrad. Královna Anna prý vypadala zmateně a vévoda zahanbeně prchnul.

Anna Rakouská.
Anna Rakouská. , After Peter Paul Rubens, Public domain


Co se stalo? To zřejmě věděli jen Anna a George. Některé prameny uvádí, že o nic nešlo a královna jen zavolala na svůj doprovod, aby se vyhnula nevhodné situaci, kdy zůstala s cizím mužem o samotě. Další tvrdí, že královna s vévodou flirtovala a toužila po románku, avšak když ji Villiers objal a pokusil se ji políbit, dostala strach a vykřikla. A jiné jsou přesvědčeny, že se vévoda pokusil královnu znásilnit.


Dumas si pro svůj příběh vybral verzi o velké nenaplněné lásce. Co když byl však Buckingham obyčejný násilník?

Král Artuš, existoval legendární vládce Kamelotu?

Král Artuš, existoval legendární vládce Kamelotu?

Král Artuš, nejslavnější ze středověkých rytířů, stavitel Kamelotu, majitel Svatého grálu a meče Excaliburu. To je jen pár z přídomků hlavní postavy jedné z nejznámějších středověkých legend. Král Artuš se obje... celý článek


Buckingham v královniných komnatách

Ti dva se setkali ještě jednou. Vévoda totiž po skandálu odjel, ale pak se urychleně vrátil. Podle dobových drbů vtrhl ke královně do ložnice, padl na kolena a líbal závěsy její postele. Není zcela jasné, co takovým chováním sledoval - že by se snad doopravy vášnivě zamiloval?

Každopádně odtud zřejmě pochází Dumasův námět Tří mušketýrů, kdy si královna dopřává tajné dostaveníčko s Buckinghamem ve svých komnatách.


Buckinghamova smrt.
Buckinghamova smrt. , John Cassell, Public domain


Jak to všechno dopadlo?

Vévodovu smrt si sice Alexandre Dumas taktéž upravil pro své románové potřeby, ale základní fakta ponechal: George Villiers, vévoda z Buckinghamu, byl v roce 1628 zavražděn Johnem Feltonem. Od extempore s královnou uběhly tři roky a královna s vévodou se od té doby nepotkala.

A Anna Rakouská? Po 22 letech bezdětného manželství téměř zázračně otěhotněla a narodil se jí syn, jenž vstoupil do historie jako Král Slunce.


Anna Rakouská se svými syny.
Anna Rakouská se svými syny. , After Henri and Charles Beaubrun, Public domain


Zdroj: napoleon-knihy.blogspot.com ; wikipedia.org
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Největší český dobrodruh - Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic Největší český dobrodruh - Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic
Po smrti Ludvíka XIV. zůstala Francie v rukou zhýralého regenta Po smrti Ludvíka XIV. zůstala Francie v rukou zhýralého regenta
Krásné neteře kardinála Mazarina pobláznily snad všechny francouzské šlechtice Krásné neteře kardinála Mazarina pobláznily snad všechny francouzské šlechtice


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít