Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Tank Leonarda da Vinci mohl změnit středověká bojiště

23.5.2022, 08:30 > Středověk

Leonardo da Vinci je patrně nejvýznamnějším středověkým umělcem a vynálezcem. Obvykle je znám spíše pro své obrazy, byl ale i znamenitým vynálezcem vojenských strojů. Mezi dochovanými návrhy velkého mistra můžeme najít mechanického vojáka, kulomet a také první návrh tanku na světě.


O válku se Leonardo zajímal vždy. Ne že by se chtěl sám účastnit bojů, sám byl spíše pacifista. Mnoho let ale strávil studiem antických stratégů, zejména pak stavitelů vojenských strojů. Své vynálezy, nebo spíše pouze jejich skici, si ovšem nechával pro sebe. Pokud už je zveřejnil, obvykle je veřejnost nebrala vážně. V nedávné minulosti ovšem opět vzrostl zájem o tyto tajuplné zbraně a ukázalo se že většina z nich by mohla být i ve své době plně funkčních.


Moderni rekonstrukce.
Moderni rekonstrukce. , AYArktos, Public domain


Patrně největší změnu na bitevním poli by přinesl Leonardův tank. Pokud by se všem někdy jeho funkční prototyp podařilo postavit. Tento revoluční návrh vznikl pod patronátem Ludovica Sforzy v roce 1487.

Mohutný stroj vypadal tak trochu jako létající talíř na kolečkách. Byl vybaven značným množstvím menších kanónů, které pokrývaly celý 360 stupňový úhel. Na jeho venkovním obrněném plášti zcela záměrně chyběly pravé úhly - všechny stěny byly zkosené. Účel byl stejný jako u dnešních tanků. Povrch takto odrážel střely protivníka. V horní částí pak byla umístěna důmyslná pozorovací věžička.

Bitva u Kreščaku změnila způsob evropského válčení

Bitva u Kreščaku změnila způsob evropského válčení

Bitva u Kresčaku je pro nás známá zejména tím, že v ní zemřel český král Jan Lucemburský, otec Karla IV. V globálním měřítku však měla mnohem větší dopad. Díky masivnímu nasazení silných anglických lučištníků n... celý článek


Uvnitř vozidla byl prostor pro čtyřčlennou posádku, která obsluhovala zbraně a zajišťovala pohyb tanku. Nešlo o žádnou snadnou práci, pohon byl řešen ručním otáčením kliky. Pohnout takovým monstrem by bylo náročné i pro čtyři urostlé vojáky. Leonardo zvažoval i využití koní, ale správně usoudil, že uvnitř stísněného a hlučného prostoru by se zvířata plašila.


Původní Leonardova skica.
Původní Leonardova skica. , Leonardo da Vinci, Public domain


Pokud je známo, žádný prototyp tanku nebyl ve své době sestrojen. Sám Leonardo usoudil, že je konstrukčně příliš náročný. Největší problém byl se systémem pohonu, který na tehdejším nerovném terénu nebyl životaschopný. Nadšenci do Leonardových vynálezů se však nedávno pokusili tank sestrojit podle původních návrhů. Zjistili přitom velice překvapivou věc. Převody pro pohon obsahovaly kritickou chybu, která zcela znemožňovala jakýkoliv pohyb tanku. Chyba v jinak precizních návrzích je tak hrubá, že musela být pravděpodobně úmyslná. Pacifista Leonardo si tak tímto způsobem pojistil, že jeho hrozivá zbraň nepadne do špatných rukou.

Zdroj: wikipedia.org, Leonardo da Vinci - Charles Nicholl
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Silvestr I. – kdo byl muž, podle kterého se jmenuje poslední den v roce? Silvestr I. – kdo byl muž, podle kterého se jmenuje poslední den v roce?
Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes
Vynálezy tajemných Sumerů nastartovaly novou epochu lidstva Vynálezy tajemných Sumerů nastartovaly novou epochu lidstva


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít