Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Teror ve Florencii. Mnich Savonarola proměnil vzkvétající město v diktaturu

25.4.2022, 08:31 > Novověk > Evropa

Vláda mnicha Savonaroly nad Florencií byla v podstatě první moderní diktaturou. Naplňovala všechny znaky toho, co jsme si zvykli vídat v totalitních režimech až o mnoho století později: postava charismatického vůdce se silným kultem osobnosti, ideologie a propaganda, pálení knih a umění, všeobecné násilí. Stejně jako v případě vzniku všech ostatních diktatur se i zde můžeme ptát: jak se to mohlo stát? Proč k tomu došlo zrovna v renesanční a silně humanistické Florencii, která byla až do Savonarolova příchodu tím, kdo vedl Evropu na cestě ze středověku do novověku?



Florencie.
Florencie. , Steve Hersey, CC BY-SA 1.0


Savonarola jako voda, která uhasila florentský oheň

Savonarolova diktatura ve Florencii se datuje do let 1494-1498, tedy na samou hranici středověku a novověku. Florencie byla už dlouhá desetiletí pod vládou Medicejských majákem pokroku a stále více se otevírala osobním, uměleckým, myšlenkovým, vědeckým i náboženským svobodám.

Girolamo Savonarola byl ztělesněným opakem volnomyšlenkářského města: prosazoval tvrdou askezi, církevní vládu s pevnou rukou a nemilosrdný přístup k těm, které on sám označil za hříšníky. A že těch hříšníků podle jeho vidění světa ve Florencii bylo!


Palazzo Vecchio, Florencie.
Palazzo Vecchio, Florencie. , JoJan, CC BY-SA 3.0


Mnich, který nenáviděl krásu a umění

Girolamo Savonarola se narodil ve Ferraře a původně studoval medicínu. Říká se, že se v tomto období nešťastně zamiloval a možná právě odmínutí ze strany dívky, kterou si vybral, se stalo kořenem jeho budoucího fanatismu.

Savonarola studia přerušil a vstoupil do dominikánského kláštera. Zde začal prosazovat asketický způsobit žití a kritizovat odchýlení společnosti od biblických přikázání a také přepychový život. Měl silné osobní charisma a lidé mu naslouchali se zájmem. Dominikánský řád rozpoznal jeho kazatelský potenciál a nechal jej nejdříve vzdělat v rétorice a pak jej poslal do Florencie.


Girolamo Savonarola.
Girolamo Savonarola. , Fra Bartolomeo, Public domain


Svobodná Florencie a tyran

Ve Florencii v té době vládl rod Medicejských, dokonce nejvýznamnější vládce z tohoto rodu: Lorenzo Medicejský. Lorenzo byl zvyklý podporovat umělce, obchodníky i vzdělance, a tak nejdříve věnoval svou přízeň i mnichovi, jehož plamenná kázání tolik fascinovala Lorenzovy florentské poddané.


Lorenzo Medicejský.
Lorenzo Medicejský. , Bronzino and workshop, Public domain


Avšak Savonarola se Lorenzovi zrovna neodvděčil. Začal ho veřejně kritizovat a obviňovat z hříšného života. Štval florentské měšťany proti Lorenzovým přátelům z řad umělců a učenců, ale i proti samotnému medicejskému rodu.

Lorenzo možná měl sílu udržet Savonarolu na uzdě, jenže zemřel. A moc po něm převzal mnohem slabší a méně schopný syn Piero.


Teokratická vláda

Do Itálie vtrhla vojska francouzského krále a Savonarola s ním spojil svůj osud. Zatímco Medicejští z města před postupujícími vojsky uprchli, Savonarola zůstal a s Francouzi vyjednával. Díky jeho zásahu vojsko Florencii ušetřilo plenění a Savonarola se chopil moci. Sám o sobě mluvil jako o muži vyvoleném Bohem, který má za úkol vymýtit hřích.

Jeho zfanatizovaní přívrženci vyhledávali zakázané knihy, pálili umělecká díla, ničili všechno, co odkazovalo na antickou moudrost a nebo podporovalo moderní humanistické myšlenky.


Girolamo Savonarola.
Girolamo Savonarola. , Photograph by Mike Peel (www.mikepeel.net)., CC BY-SA 4.0


Měšťané museli odevzdávat své šperky a drahé šaty a chodit v prostých oděvech. Po městě patrolovali přílušníci jakýchsi milicí a zatýkali nebo fyzicky trestali lidi, kteří jim připadali příliš dobře oblečení nebo málo zbožní. Zkrátka docházelo k obecnému teroru s cílem nastolit ve Florencii Kristovu vládu podle Savonarolových představ.


Pád pyšného mnicha

Savonarola možná sám uvěřil tomu, že je Boží posel a že mu nic nehrozí. Kázal proti papeži, kritizoval mocné rody vládnoucí v Itálii a poštval proti sobě dokonce i vlastní podporovatele v řadách církve. Jeho čas se nachýlil.

Papež jej prohlásil za kacíře a začal vůči Florencii uplatňovat církevní sankce. Lidé měli strach z papežova a z Božího hněvu a také už se jim tvrdá vláda šíleného mnicha docela zajídala. Vždyť až do Savonarolova příchodu jejich město vzkvétalo, zatímco nyní žili Florenťané v bídě a ve strachu.

Savonarolův výslech.
Savonarolův výslech. , François Marius Granet, Public domain


Florencie se proti Savonarolovi vzbouřila a lidé oblehli klášter, kde se ukrýval. Mnich byl souzen a jako kacíř postaven na hranici. Je možné, že ještě v tu chvíli věřil, že ho Bůh z plamenů vysvobodí. Ale mýlil se. 23. května 1498 sledovala celá Florencie jeho smrt na hranici.

Zdroj: Vladimír Liška: Šedé eminence v evropské historii
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Silvestr I. – kdo byl muž, podle kterého se jmenuje poslední den v roce? Silvestr I. – kdo byl muž, podle kterého se jmenuje poslední den v roce?
Caravaggio - svaté maloval podle žebráků a prostitutek Caravaggio - svaté maloval podle žebráků a prostitutek
Podivná víra: svět je sýr a Bůh i lidé červi v něm Podivná víra: svět je sýr a Bůh i lidé červi v něm


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít