Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Cicero, zachránce Říma, jehož ruce skončily přibity na fóru

19.4.2022, 08:24 > Starověk > Antický Řím

Marcus Tullius Cicero byl jedním z nejvýznamnějších Římanů. Ke konci republiky se účastnil událostí, které vedly k jejímu pádu a následnému vzniku císařství. Spolupracoval s největšími politiky a vojevůdci své doby. A přestože jeho zbraní nebyl meč, ale jazyk, zásadně ovlivnil dějiny Říma.


Tento nejznámější řečník, politik, právník, spisovatel a filosof se narodil roku 106 př.n.l. v italském městě Arpinum. Sudičky mu přáli a narodil se do dobře zajištěné rodiny jezdeckého stavu. Díky dostatku peněz mu rodina mohla zabezpečit kvalitní vzdělání v Římě a to zejména v oblasti práva a rétoriky. Cicero byl však velmi zvídavý a tak poté, co ho začala sužovat nemoc, odcestoval do tehdejšího centra vzdělanosti - Řecka. Zde pokračoval ve studiu, silně ovlivněn řeckými filozofickými proudy. Nejvíce času strávil na ostrově Rhodos, kde studoval rétoriku, což z něho společně s vrozeným talentem udělalo patrně nejlepšího řečníka své doby.


Ciceronova busta z 1. století př.n.l.
Ciceronova busta z 1. století př.n.l. , José Luiz Bernardes Ribeiro, Creative Commons


Roku 77 př.n.l se vrátil do Říma, kde si vzal za ženu Terentii, dceru z velice bohaté římské rodiny. Jeho právnické vzdělání a zejména pak výborné řečnické schopnosti ho předurčily ke skvělé kariéře obhájce u soudu. Díky tomu si začal dobře vydělávat a také získal oblibu mezi lidem. První politické funkce tak na sebe nenechaly dlouho čekat.

První funkcí byl qestor na Sicílii, následovala funkce aedila a městského praetora. Roku 64. př.n.l. se dočkal vytoužené a nejvyšší funkce, která v římské republice existovala - konzulem. Právě v této době politického vrcholu vykonal své nejdůležitější činy. Odhalil tajné spiknutí Catiliny, který se snažil stát diktátorem. Při potírání tohoto povstání však nechal bez řádného odsouzení popravit množství podezřelých osob, za což byl po skončení své funkce nucen odejít do vyhnanství. O rok později mu však byl povolen návrat. Politická situace v Římě však byla zcela odlišná od doby, kdy odešel. Moc byla v rukou prvního triumvirátu a tak Cicero odešel z politiky a věnoval se výuce a zejména tomu, co znal nejlépe, soudní obhajobě.

Pilát Pontský. Proč odsoudil k ukřižování Ježíše Krista?

Pilát Pontský. Proč odsoudil k ukřižování Ježíše Krista?

Pilát Pontský, pro mnoho lidí možná největší padouch celého antického světa. Křesťanskou vírou odsuzovaný Říman, který bez výčitek poslal na krutou smrt ukřižováním Ježíše Krista. Co dalšího o této významné oso... celý článek


Cicero sice politiky nechal, ale politika nenechala jeho. Po rozpadu triumvirátu začala v Římě občanská válka a on si byl nucen vybrat stranu. Poměrně logicky se rozhodl pro tu Pompeiovu, která, jak se později ukázalo, ovšem nebyla vítězná. Pragmaticky odprosil Caesara, který mu velkoryse odpustil a umožnil návrat do Říma. Tam se opět rezignovaně stáhl do ústraní a politice se vyhýbal.


Cicero v senátu obžalovává Catilinu (obraz Cesara Maccariho).
Cicero v senátu obžalovává Catilinu (obraz Cesara Maccariho). , Cesare Maccari, Public domain


Obrat znamenala až Caesarova smrt. Cicero věřil, že nyní je šance na plnohodnotnou obnovu republiky. Avšak brzy poznal, že aktuálně nejmocnější muž Říma, Marcus Antonius, svoji moc tak snadno do rukou senátu nevrátí. Aktivně začal proti Antoniovy veřejně vystupovat. Nejznámější je jeho přednes 14 řečí proti Antoniovi, kde ho velmi silně napadal. I díky těmto Cicerovým projevům, vyhlásil senát Antoniovi válku. Tím si Cicero vysloužil doživotní nenávist Marca Antonia.

Republikánské velení armády bylo svěřeno Octavianovi, který se však místo boje s Antoniem spojil proti senátu. Situace senátu byla zoufalá a konec republiky byl neodvratný. Cicerovi bylo jasné, že v Římě žít nemůže. Jakmile by město ovládl Marcus Antonius, znamenalo by to jeho smrt. V prosinci roku 43 př.n.l tak tajně prchá z Říma na jih, patrně aby nastoupil na některou z lodí plujících do Řecka. Po cestě však byl dopaden Antoniovými vojáky a zabit. Jeho bezhlavá mrtvola byla vláčena Římem, hlava vystavena na fóru a ruce přibity na rostrum - řečnické místo na fóru, kde Cicero získal svoji největší slávu.

Zdroj: wikipedia.org ; Římské právo - Michal Skřejpek, Urfus Valentin, Jaromír Kincl
Autor: Petr Němeček
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít