Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Římské lázně - antické wellness na ploše 35 fotbalových hřišť

11.3.2022, 13:40 > Starověk > Antický Řím

Římské lázně jsou symbolem pokroku a vysoké životní úrovně antického Říma. I ten nejchudší občan věčného města si kdykoliv mohl zajít do vytápěných lázní a to zcela zdarma. Něco zcela nemyslitelného po celé jedno další tisíciletí po pádu Římské říše. Úroveň hygieny byla v průběhu antiky vyšší než kdykoliv v celém středověku. Lázně však nebyly jen praktické, ty nejluxusnější můžeme bez problémů porovnávat s nejlepšími současnými wellness středisky.


Římské lázně se nacházely prakticky v každém městě Římské říše. Pokud byste právě přicestovali poprvé do nového města a navštívili lázně, mohli jste se spolehnout, že tam vše bude podle Vašich očekávání a tak jak znáte ze svého domova. Podobně jako když dnes kdekoliv po světě navštívíte Starbucks. Ty nejlepší pak byly vystavěny na termálních pramenech. Nejvyhlášenější termální lázně na území Itálie byly v blízkosti Neapole v Baie.


Virtuální rekonstrukce římských lázní.
Virtuální rekonstrukce římských lázní. , CyArk, CC BY-SA 3.0


Lázně se samozřejmě lišily svoji velikostí a vybavením. Největší lázně byly v samotném Římě a hlavních městech provincií. Nejbohatší z Římanů si nechávali postavil vlastní soukromé lázně v rámci svých vil. K největším rozmachu stavby lázní došlo během císařství, kdy se stavěly monumentální lázně s luxusními interiéry. Samozřejmostí bylo důmyslné vytápění horkým vzduchem která byl rozváděn nejen pod podlahou ale i ve stěnách. O provoz se staralo obrovské množství otroků.


Lázně nebyly jen bazény plné vody

Obrovské lázeňské komplexy nebyly plné pouze vodních atrakcí. Součástí obvykle bývaly i tělocvičny, čítárny, masážní místnosti a společenské prostory bez speciálního určení. Lázně totiž nesloužily pouze k očistě. Šlo také o společenské centrum, kde se lidé setkávali a domlouvali smlouvy, obchody, nebo manželství. Zajisté mnoho dohod, které ovlivnily dějiny říše vznikly právě v některých lázních.

Prostituce v antickém Římě

Prostituce v antickém Římě

Říká se, že prostituce je nejstarším z řemesel. Patrně na tom něco bude, protože již před více jak 2 tisíci lety šlo v antickém Římě o zcela běžnou věc. Prostituce zde byla legální a dokonce šlo o licencované p... celý článek


Samotná lázeňská část se skládala z několika místností. Po vstupu se návštěvník ocitl v apodyteriu, svlékárně kde si odložil své oblečení. Poté jako první vstoupil do tepidaria, bazénu s vlažnou vodou, kde se zahřál a uvolnil. Následovalo caldarium - lázeň v horké vodě a poté přecházel do sudatoria, které bychom dnes označili jako parní lázeň. Koupací proceduru pak uzavíralo frigidarium se studenou vodou určené k ochlazení. V případě zájmu mohl návštěvník celou proceduru opakovat.

Pozůstatky Caldaria z římských lázní v Bath.
Pozůstatky Caldaria z římských lázní v Bath. , Unknown authorUnknown author, Public domain


Nejskvostnější z lázní

Nejvyhlášenější lázně byly samozřejmě v samotném hlavním městě. Diokleciánovy lázně byl obrovský komplex na ploše přesahující 150 tisíc metrů čtverečních, tedy více než 35 fotbalových hřišť. Během středověku však byly z naprosté většiny rozebrány na stavební materiál a tak se dodnes dochovaly pouhé zbytky.

Nejzachovalejší z lázní nalezneme také v Římě. Nesou jméno po císaři Caracallovy, který je nechal postavil počátkem třetího staletí. Používány byly až do 6. století, kdy byl Řím pobořen Ostrogóty. Ti mimo jiné zničili akvadukt Agua Marcia, který do lázní přiváděl vodu. Bez trvalého přívodu vody lázně samozřejmě nemohly dál plnit svůj účel. Kapacita Caracallových lázní byla až 1600 návštěvníků zároveň.


Zříceniny Caracallových lázní v Římě.
Zříceniny Caracallových lázní v Římě. , Chris 73, CC BY-SA 3.0


Lázně byl jeden z největších římských výdobytků, které Římané šířili po celé říši. I samotné lázně byl způsob, jak šířit samotnou římskou kulturu po nově dobytých územích. Podrobené obyvatelstvo si velmi snadno zvyklo na nová lákadla civilizace, o kterých si bez římské nadvlády nemohli nechat ani zdát.


Zdroj: G. Ürögdi: Tak žil starý Řím ; wikipedia.org
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Tvrdý život gladiátorů - pšeničná kaše, stísněná cela a nekonečný tréning Tvrdý život gladiátorů - pšeničná kaše, stísněná cela a nekonečný tréning
Rituály i maskování na lovu - ve starověku se nelíčily pouze ženy Rituály i maskování na lovu - ve starověku se nelíčily pouze ženy
Skutečně Sparťané zabíjeli své postižené novorozence? Skutečně Sparťané zabíjeli své postižené novorozence?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít