Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Opékání zaživa uvnitř bronzové sochy. Sicilský býk byl nejkrutějším mučícím nástrojem starověku

18.2.2022, 08:32 > Starověk > Antické Řecko

Kruté mučení bylo ve starověku běžnou praxí. Udržovat si svou moc pomocí strachu, bylo klasickou taktikou mnoha despotických vládců. Nic nemohlo děsit potenciální nepřátele víc, než sledovaní kruté popravy někoho, kdo se vládci znelíbil. Přesně takový byl účel i sicilského býka. Tento legendárního mučící stroj vstoupil do pověstí a dnes je již těžko k rozeznání, co z tradovaných příběhů je pravdou.


Původ sicilského býka můžeme vystopovat do 6 století př.n.l. V této době vládl v sicilském městě Akragas (dnes Agrigento) krutý vládce Phalaris. Byl ovšem taktéž inteligentní a ambiciózní a velmi brzy si podrobil většinu ostrova. Také podporoval umění a zahájil stavbu mnoha akvaduktů či jiných veřejně prospěšných staveb. Celkově vzato v tehdejší konkurenci nešlo o tak špatného vládce. Občas se ale projevovala jeho krutost a záliba v mučení.

Patrně právě v jedné takové chvíli vyzval svého sochaře Perilla, rodáka z Athén, aby pro něho vytvořil nový odstrašující mučící nástroj. Perillos byl v první řadě umělec a tak vytvořil krásnou bronzovou sochu býka. Když ji svému vládci předvedl, Phalaris nechápal k čemu mu další umělecké dílo bude. Chtěl přeci nový mučící stroj.


Představa sicilského býka na středověké kresbě.
Představa sicilského býka na středověké kresbě. , Pierre Woeiriot, Public domain


Perillos mu však ukázal nevýrazná boční dvířka. Ta byla dostatečně velká, aby se jimi dostal dospělý člověk dovnitř sochy. Pak už vynálezce pouze dovysvětlil krutý smysl svého elegantního díla. Dovnitř sochy může být zavřen člověk. Pod býkem se pak rozdělá oheň a nešťastník uvnitř se pomalu a za velkých bolestí upeče. To však nebylo vše. Hlava sochy byla vybavena soustavou trubek, které zvýrazňovaly zvuky zevnitř. Sténání a kvílení popravovaného se tak hrůzostrašně ponese ven a bude znít jako řev býka.

Podle pověstí Perillos chtěl předvést zvukové efekty svého díla sám a vlezl tak dovnitř býka. Krutý Phalaris však nechal svého sochaře uvnitř zavřít a pod sochou rozdělat oheň, aby své nové zařízení vyzkoušel doopravdy. Nenechal však Perilla v býkovi zemřít. Rozkázal ho předčasně vytáhnout ze sochy a svrhnout z útesu. Jaké byly jeho pohnutky k takovému jednání se už asi nikdy nedozvíme.

Obětní beránci inkvizitorských fanatiků. V honech na čarodějnice bylo upáleno přes milion žen

Obětní beránci inkvizitorských fanatiků. V honech na čarodějnice bylo upáleno přes milion žen

Lidé odpradávna hledali možnosti, jak si zajistit zdraví, bohatství, moc. Být spokojený, úspěšný, bohatý a vedle toho, aby ho obcházelo neštěstí a nemoci, bylo touhou každého jednotlivce. Pokud se však o slovo ... celý článek


Nový stroj svému majiteli zřejmě sloužil v následujících letech dobře, štěstí mu však nepřinesl. Kvůli jeho krutosti se nakonec jeho poddaní vzbouřili a jejich vůdce Telemachus nechal zajatého Phalarise upéct ve vlastním oblíbeném mučícím stroji.

Další osudy sicilského býka jsou nejasné. Za období kartaginské nadvlády měl být údajně odvezen do Kartága, ovšem jen dočasně. Brzy se vrátil na Sicílii, odkud ho později odvezli noví vládci ostrova - Římané. V pozdějších pověstech býk opět vystupuje jako nástroj k mučení křesťanů za císaře Dimitiána, nebo Hadriána.

Existoval sicilský býk doopravdy, nebo jde pouze o pověst? Je pravděpodobné, že příběh má skutečný historický základ. O mučícím býkovi se zmiňuje římský básník Pindar, který se narodil krátce po Phalarisově smrti. Další zmínky můžeme najít v díle k Diodóra Sicilského, nebo Lúkiana ze Samosaty. Zřejmě tak tento výjimečně krutý nástroj ve starověku opravdu existoval.

Zdroj: Martyrologium Romanum ; ancientworldreview.com
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Dokázal skutečně Archimédés zapalovat římské válečné lodě pomocí zrcadel? Dokázal skutečně Archimédés zapalovat římské válečné lodě pomocí zrcadel?
Řecké báje, #3 Daidalos a Íkaros Řecké báje, #3 Daidalos a Íkaros
Pranýř - odsouzenec mohl být i pomazán medem a vystaven hmyzu Pranýř - odsouzenec mohl být i pomazán medem a vystaven hmyzu


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít