Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Počátky Perské říše - v obřím impériu žila téměř polovina světové populace

16.2.2022, 08:34 > Starověk

První Perská říše zastínila všechna ostatní ohromná impéria, která existovala a zanikala v průběhu několika předchozích tisíciletí. V nevídaně ohromné říši žilo až okolo 44 % celé světové populace, a tak se stala kolébkou celé další budoucnosti lidstva.



Zrod nejmocnější říše

Počátkem mocné Persie se stal obyčejný kmen polokočovných chovatelů dobytka, pohybujících se v oblasti dnešního Íránu. Nic slavného, natož vhodného myšlenky, že se zde jednoho dne zrodí nejmocnější říše světa.


Znázornění zobrazující spojení Peršanů a Médů.
Znázornění zobrazující spojení Peršanů a Médů. , Bontenbal, CC BY-SA 3.0


Převrat nastal až okolo let 559 př. n. l., kdy vládu nad kmenem převzal Kýros II., jenž díky své geniální taktice a zápalu začal dobývat okolní kmeny a později i národy, čímž položil základy budoucí říše. Narůstající úspěšné výboje v následujících desetiletích zajistily vznikající Persii vládu nad všemi centry tehdejší civilizace – oblasti Nilu, Mezopotámie a území okolo řeky Indus. Tato centra se poté stala jedním spojeným celkem, jemuž byla dána funkční a (na svou dobu) přelomová vláda.

V roce 530 př. n. l. padl Kýros II. během vojenské expedice mířené proti národu Massagetů, žijících ve střední Asii. Žezlo převzal jeho syn Kambýsés II., jenž celkem úspěšně pokračoval v odkazu svého otce a zaměřil se na dobytí oblasti znázorněné v mapě níže. Jak už to tak bývá, kdo žije s mečem - umře mečem. Tato moudrost platila i pro Kambýsa II. a v roce 522 př. n. l. umřel na následky gangrény, způsobené zraněním stehna.

Třetici nejúspěšnějších panovníků následně doplnil Dareios I., jemuž se podařilo převrhnout sedmiměsíční krátkou vládu Kambýsova nástupce, přičemž se poté sám stal velmi úspěšným králem. Právě za vlády Dareia I. měla impozantní Perská říše největší moc a rozlohu.


Perská říše pod vládou tří důležitých králů.
Perská říše pod vládou tří důležitých králů. , This vector image was created by Ali Zifan, CC BY-SA 4.0


Persie nebyla jen dobyvatel, ale i osvobozovatel a inovátor

Ačkoliv se může zdát, že Persie znala jen svou obrovskou armádu drtící vše, co jí přišlo do cesty, opak je pravdou. Dobytá území nebyla jen pokořeným vazalem, jemuž perská vláda šlapala na krk, ale těšila se velké toleranci vůči své kultuře, náboženství a autonomii. Zmíněným faktem byla vláda Persie známá, a z toho důvodu také tak úspěšná. O osvobozování náboženských otroků Peršany se píše dokonce i v Hebrejské bibli.


Perský dopis z roku 353 před naším letopočtem.
Perský dopis z roku 353 před naším letopočtem. , Khalili Collections, CC BY 4.0


Sami Peršané vytvořili jedno z nejstarších monoteistických náboženství na světě, zvaného „Zoroastrismus“. Toto náboženství je úzkými skupinami lidí vyznáváno dodnes, ale s nástupem Islámu v sedmém století našeho letopočtu téměř vymizelo.

Pro zrychlení veškeré komunikace a logistiky ohromné říše stavěli Peršané mezi svými městy moderní cesty. Dnes bychom to již pokládali za samozřejmost, ale v tehdejších dobách se jednalo o ohromnou pomoc a moderní vynález. Na těchto cestách se dokonce proháněly první poštovní služby na světě (začaly být používány někdy mezi lety 550 až 521 př. n. l.).

Krásná, vzdělaná a ambiciózní. Kleopatra VII. se stala ikonou starověkého Egypta

Krásná, vzdělaná a ambiciózní. Kleopatra VII. se stala ikonou starověkého Egypta

Dáma exotického vzhledu i ambiciózní, inteligentní a schopná vládkyně, tak by se dala definovat proslulá Kleopatra VII. Byla nedílnou součástí starověkého Egypta, kterému téměř po tři desetiletí spoluvládla nej... celý článek


Starověcí Peršané rádi provozovali všemožná umění a vyznávali vzdělání (vzdělávání bylo doménou mužů). Učení mladých chlapců měl v dikci stát a učiteli se stávali většinou vysloužilí vojáci po padesátém roce jejich života. Důraz byl kladen především na výchovu zdatného vojáka, tudíž se preferovala gymnastika a opravdu tvrdý vojenský výcvik. Základy psaní, čtení a počítání se také staly nutností pro dospívající chlapce, přičemž zvláštního důrazu se dočkala morálka.

Starověcí Peršané vnímali morálku jako jeden z nejdůležitějších aspektů lidské duše. Milovali pravdu a správné jednání, zatímco tvrdě odsuzovali lež v každé podobě (často si lhář vysloužil za svou nepravdu i trest smrti). Tato morálka je důvodem obecné tolerance státu vůči zvykům obsazených území.


Ruiny města Persepolis, centra moci celé říše.
Ruiny města Persepolis, centra moci celé říše. , Diego Delso, CC BY-SA 4.0


Tato fascinující říše si zajisté zaslouží více informací, takže si v příštím článku povíme o její existenci a osudu v pozdějších letech, po smrti posledního krále ze zmíněné významné třetice.

Zdroj: lisbdnet.com, history.com, wikipedia.org
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

V bitvě u Platají se Řekové pomstili za masakr u Thermopyl a vypálení Athén V bitvě u Platají se Řekové pomstili za masakr u Thermopyl a vypálení Athén
Jak ve skutečnosti vypadala bitva u Thermopyl? Jak ve skutečnosti vypadala bitva u Thermopyl?
Řecko-perské války: Řekové ubránili svoji svobodu proti největší říši světa Řecko-perské války: Řekové ubránili svoji svobodu proti největší říši světa


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít