Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Nejsmrtelnější pandemie všech dob – Černá smrt zabila polovinu evropské populace

9.2.2022, 08:52 > Středověk

Nechvalně známá Černá smrt se zapsala do historie jako nejhorší pandemie, se kterou se kdy muselo lidstvo potýkat. Zanechávala za sebou pouze zoufalství, devastaci a zkázu, přičemž nebyla daleko od vyhubení celé euroasijské populace. Jak probíhalo toto apokalyptické peklo?



Odkud pocházela nejsmrtelnější pandemie všech dob?

Černá smrt má své prvopočátky v Asii, kde se již století před svým masivním řáděním v pozdějších letech příležitostně vyskytovala. Odsud se zjevně dostala na Krymský poloostrov, během obléhání Feodosije v letech 1345 až 1346. Mongolská Zlatá horda při svém útoku katapultovala nakažená mrtvá těla přes hradby zmíněného města, což je chápáno jako počátek masivního řádění Černé smrti.


Triumf smrti. Obraz přibližně z roku 1562.
Triumf smrti. Obraz přibližně z roku 1562. , Pieter Brueghel the Elder, Public domain


Brzy na to splnil mongolský plán svůj úkol a ve městě začal opravdu řádit mor, přičemž někteří přeživší se rozhodli uprchnout přes moře do Konstantinopole, čímž si nemoc v létě roku 1347 začala zapisovat další úspěchy. Vzhledem k obchodní důležitosti a četným lodím, odplouvajícím z tohoto přístavního města, se brzy začala nákaza šířit do četných míst po celé Evropě, části Asie i severní Afriky.

Další prvotně zasaženou částí Evropy se stala Itálie, odkud se začala Černá smrt šířit rychlostí blesku. Následovala Francie, Španělsko, Portugalsko, Anglie a posléze Německo, severské státy a nakonec se smrt nevyhnula téměř žádnému místu Evropy. Obrovským činitelem nebyl pouze přenos z člověka na člověka, ale především mu dopomohli hlodavci, a dokonce třeba blechy či vši.


Mapa šíření Černé smrti.
Mapa šíření Černé smrti. , Flappiefh, CC BY-SA 4.0


Boj s nemocí

Již při připlutí lodí s nakaženými lidmi (ještě před samotným začátkem propuknutí nemoci v Evropě) si obyvatelé jednotlivých přístavů všimli, že se stávají svědky ohromného problému. Místo lodi plné čilých námořníků zahlédli obyvatelé přístavů pouze zuboženou posádku, skládající se z mrtvých a téměř mrtvých ubožáků, posetých černými otevřenými boláky. Některá města okamžitě přikázala poslání těchto lodí zpět na moře, ale už bylo příliš pozdě.

Vzhledem k naprosté neznalosti hygieny a funkce či způsobu šíření nemocí - stihla údajně vymřít přibližně třetina obyvatel Evropy, než vůbec započal nějaký boj proti této katastrofě. Všeobecné přesvědčení počítalo pouze s tím, že se jedná o boží (nebo ďáblovo) ránu a znamená konec světa.

Justiniánský mor - první zdokumentovaná pandemie

Justiniánský mor - první zdokumentovaná pandemie

Morové a jiné epidemie, které decimovaly evropskou populaci, nejsou záležitostí pouze středověku a novověku. Tzv. Justiniánský mor zasáhl Evropu ke konci středověku s srazil východořímskou říší na kolena. Šlo o... celý článek


Nedá se říci, že by prvotní pokusy o řešení či pochopení pandemie nějak pomohly. Metody pouštění žilou, vaření krve či koupání se v bylinné koupeli byly samozřejmě naprosto bezbranné vůči bakterii , čehož si tehdejší léčitelé velmi brzy všimli. Stejně liché byly pokusy o pochopení způsobu šíření Černé smrti. Jako příklad můžeme uvést velmi rozšířené přesvědčení, že duch, vystupující z očí zemřelého, zasáhne zdravého člověka, který se na zemřelého dívá.

Dalším řešením nemoci se zdálo být očištění v očích boha a zbavení se hříchů. Z toho důvodu začali lidé masově vraždit údajné nevěřící a především židy (těch bylo zabito mnoho tisíc) ve svých komunitách. Ani toto řešení překvapivě nezastavilo všudypřítomnou smrt, ba naopak.


Dobové vyobrazení (přibližně 1353) lidí, kteří pohřbívají oběti Černé smrti.
Dobové vyobrazení (přibližně 1353) lidí, kteří pohřbívají oběti Černé smrti. , Pierart dou Tielt (fl. 1340-1360), Public domain


Později lidem došlo, že se nemoc přenáší při kontaktu s nakaženým nebožákem či zvířetem, čímž začala první fáze alespoň trochu účinného boje. Zapomeňte na slavné obrazy morového doktora ve známém kabátu a masce, jelikož toto řešení se objevilo až o několik století později. Lidé ovšem pochopili, že je třeba se stranit dalších lidí, takže zavírali obchody, doktoři odmítali chodit k pacientům a někteří lidé prchali na méně obydlený venkov (čímž se mor šířil i na tato místa).


Následky nemoci

V oblasti lidských životů měl mor téměř neuvěřitelně zničující skóre. Některé odhady uvádějí, že tato pandemie vyhubila téměř 60 % celé evropské populace (nejstřízlivější odhady uvádějí i tak neuvěřitelných 40 %), přičemž můžeme bezpečně mluvit o počtu 75 až 200 milionů zničených lidských životů celkově. Nebylo žádnou výjimkou, že během několika málo měsíců zemřela v téměř všech velkých městech polovina všech obyvatel a v nejextrémnějších případech až například 80 % obyvatel některých měst (třeba ve Florencii).

Tyto ztráty neměly přirozeně dopad jen na samotný počet živých duší, ale způsobily dalekosáhlé ekonomické, sociální, náboženské i kulturní změny, vedoucí k naprosté proměně tehdejší čistě feudální společnosti. Černá smrt zničila celý dosavadní ekonomický systém, jelikož způsobila kritický nedostatek pracovníků, řemeslníků, rolníků a všech ostatních profesí, čímž se spustila vlna chudoby a ohromné nestability. Přeživší lidé se z této nelehké situace dostávali po několik generací, než vznikl opět funkční a udržitelný systém.

Zdroj: britannica.com, history.com, wikipedia.org
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Proč byl rok 536 tím nejhorším v historii lidstva? Proč byl rok 536 tím nejhorším v historii lidstva?
Černý princ byl vzorem ideálního panovníka, přesto se králem nikdy nestal Černý princ byl vzorem ideálního panovníka, přesto se králem nikdy nestal
Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil? Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít