Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Železná armáda Asýrie - nepřátele stažené z kůže věšeli na ulicích dobytých měst

4.2.2022, 08:53 > Starověk

Železná armáda Asýrie byla ve svých dobách nejobávanějším a nejimpozantnějším vojskem, proti kterému neměl žádný jiný národ šanci. Technologické vymoženosti, špičková taktika a především naprosto nelítostný přístup ke svým nepřátelům. Co byla zač železná armáda?


Z malého městského státu, založeného okolo roku 2500 př. n. l., až po jednu z největších říší starověkého světa. Asýrie si v dobách svého největšího rozkvětu doslova vydobyla své prvenství a pohltila každý národ, na který si ukázala. Za tímto úspěchem stojí především její nepřekonatelné vojsko, které nemělo v tehdejších časech obdoby.


Asyrský král Aššurbanipal. Reliéf z paláce v Ninive.
Asyrský král Aššurbanipal. Reliéf z paláce v Ninive. , Carole Raddato from FRANKFURT, Germany, CC BY-SA 2.0


Počátek největší vojenské síly tehdejších dob

Největší rozkvět válečného umění si říše připsala mezi lety 911-605 př. n. l., přičemž zlomovým okamžikem asyrské armády byla vláda krále Tiglatpilesara III (745 až 727 př. n. l.). Tento panovník se postaral o kompletní restrukturalizaci vojska a vytvoření první profesionální armády na světě.

Tato vojska již nebyla pouze dočasně verbována z obyčejných farmářů, ale soustředila se pouze na výcvik, boj a na svou expanzi. Taková armáda měla ve svých dobách mnoho ohromných výhod, mezi něž patří třeba nezávislost na ročním období (farmáři museli být část roku doma kvůli pracím na poli), které zaručily stoprocentní soustředění se na výcvik a umožnily vést neomezeně dlouho trvající tažení.

Dalším krokem bylo logicky vyřešení zásobování armády, její organizace, výroba zbraní a mnoha dalších kroků, potřebných ke stvoření železného vojska.


Mapa rozkvětu Asýrie v dobách největší vojenské síly.
Mapa rozkvětu Asýrie v dobách největší vojenské síly. , Ningyou, Public domain


Železné vojsko

Zde se dostáváme ke stvoření armády, před kterou se třásly okolní národy a byla známá svou neporazitelností a ukrutností. Největší, nejvycvičenější a nejlépe vybavené vojsko svých dob, které mohlo čítat klidně až 120 tisíc mužů.

Tato armáda se stala vůbec prvním vojskem, které bylo masově vybavené železnými zbraněmi. Železné čepele a hroty pronikaly štíty i brněním ostatních národů téměř bezpracně a staly se technologickým zázrakem. Asyrské jednotky používaly meče, luky, oštěpy, kopí a také praky.

Smrtící účinnost železným zbraním dodala přelomová taktika asyrských pěšáků. Zajímavostí je boj ve dvojicích, které se navzájem podporovaly. Příkladem je dvojice, sestávající z lukostřelce a štítonoše. Ve skrytu velkého těžkého štítu mohl lukostřelec postupovat a neomezeně chrlit desítky průrazných šípů na své nepřátele (dostřel skládaných asyrských luků byl mezi 250 až 650 metry, což bylo značně více, než zvládly obyčejné luky protivníků). Mezitím podporoval tuto dvojici střelec z vrhacího praku (na blízké vzdálenosti), který házel kameny do nekrytých míst protivníků, čímž je donutil odkrýt se a vytvořil tak prostor pro smrtící ránu šípem.

Asyrský lučištník, krytý velkým štítem.
Asyrský lučištník, krytý velkým štítem. , British Museum, Public domain

Asyřané si uvědomovali ohromnou sílu rychlého útoku, a proto se srdcem jejich armády stali jezdci na koních a koňských povozech. Přelomové použití kavalerie snadno rozdrtilo jakýkoliv odpor. Zastrašující rychlá síla elitních bojovníků, oblečených do lamelové zbroje a vyzbrojených kopím, oštěpy a luky, drtila všechen odpor. Tito jezdci většinou také operovali ve dvojicích a během jízdy chrlili na své nepřátele desítky oštěpů a šípů, zatímco sami byli velmi těžce zasáhnutelní. Na asyrských bojištích se vyskytovaly stovky či tisíce jezdců najednou.


Obléhání

Železné vojsko se honosilo mistrovstvím v obléhacích technikách a uplatňovalo jej pravidelně a velmi úspěšně. Základem byly žebříky, po kterých vojáci přelézali zdi měst, zatímco byli kryti masivní střelbou lukostřelců. Ve stejnou chvíli doslova rozebíraly specializované jednotky městské zdi a bořily je specializovanými nástroji.

Spartské agoge – brutální systém výuky a tréninku spartských chlapců

Spartské agoge – brutální systém výuky a tréninku spartských chlapců

Málokterý národ na světě přikládal takový důraz na bojovnost a sílu, jako právě starověká Sparta. Právem byli válečníci tohoto státu obávaní všemi, kdo s nimi měli tu čest. Chlapci byli uvrženi do tohoto trénin... celý článek


Asyřané vynalezli beranidlo, což byl naprosto ohromný příspěvek tehdejšímu obléhacímu umění a první zdokumentovaný obléhací stroj na světě. Beranidlo disponovalo čtyřmi koly, ochrannou střechou a hlavou ze železa.


Psychologický boj

Důležitým kamenem železné armády se stal psychologický boj. Asyřané věděli, že když naženou svým nepřátelům strach, mají z poloviny vyhráno. Z toho důvodu byli vůči svým nepřátelům tak brutální, jak to jen šlo, a dokonce své činy masově vyobrazovali i v rytinách a reliéfech, aby zastrašili každého potenciálního nepřítele.


Stahování kůže z rebelů, kteří se postavili asyrské nadvládě.
Stahování kůže z rebelů, kteří se postavili asyrské nadvládě. , Unknown authorUnknown author, Public domain


Své nepřátele stahovali za živa z kůže, sekali jim nosy, uši, oslepovali je a naráželi na kůly. Ulice měst, zdi a stromy zdobili mrtvolami nepřátel nebo z nich stavěli zastrašující oltáře. Pokud se proti Asyřanům vzbouřilo dobyté město, zdevastovali ho (včetně lidí) naprosto do základů a rozebrali doslova do posledního kamene.

Již pouhý pohled na železnou armádu stačil k tomu, aby se vzdalo mnoho armád a měst. Ti odvážnější, kteří se rozhodli proti této síle postavit, byli zdevastováni nepřekonatelnou silou.

Zdroj: worldhistory.org, historyofyesterday.com, wikipedia.org
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Legendami opředení Sumerové. Jaký byl počátek tohoto starobylého národa? Legendami opředení Sumerové. Jaký byl počátek tohoto starobylého národa?
Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo
Za útok na otce useknutí ruky. Chammurapiho zákoník nařizoval tvrdé tresty. Za útok na otce useknutí ruky. Chammurapiho zákoník nařizoval tvrdé tresty.


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít