Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Manželky Karla IV. - Alžběta dokázala holýma rukama zlomit koňskou podkovu

3.2.2022, 09:57 > Středověk > České země

Jeden z největších českých panovníků Karel IV. toho stihl za svůj život skutečně mnoho. A to i na poli vztahů, kde potkal hned čtyři osudové ženy. Co Karlovy partnerky odlišovalo a čím každá z nich vyčnívala?


Vůbec první partnerkou Karla IV. byla Blanka z Valois, se kterou se panovník potkal už v dětství. Přestože měla zázemí a domov ve Francii, oplývala i ohromnou věrností a přesunula se za panovníkem přímo do Čech. O to větší měl Karel IV. závazek, aby udělal sobě i Blance co nejlepší podmínky pro život.

Blanka byla výjimečná bohatou znalostí cizích jazyků, což jí přinášelo respekt ve společnosti. Ke Karlovi chovala romantickou a mladickou lásku, jež z královského páru dělala nerozlučnou dvojici. Postupem času navíc zplodili dvě dcery a usadili se ke spokojenému životu. Ve dvaatřiceti letech však Blanku postihla náhlá nemoc a zemřela.


Busta Blanky z Valois.
Busta Blanky z Valois. , Packare, CC0


Druhou Karlovou družkou se stala Anna Falcká, s níž se panovník oženil rok po Blančině smrti. Rozhodující byly politické důvody, jelikož Karel chtěl udržet post římského krále. Annin otec přitom patřil mezi kurfiřty, kteří měli tuto volbu na starost.

Anna dala Karlovi vytouženého syna, jenže ten v necelých dvou letech umírá. K tomu netrvalo dlouho a brzy odešla i Anna, o jejímž skonu existuje více verzí. Jedna uvádí, že zemřela žalem, jiná ovšem zmiňuje, že utrpěla smrtelná zranění po pádu z koně. Každopádně druhý Karlův vztah rychle skončil a příběh Anny Falcké zůstává do velké míry pod závojem tajemství.

Největší český dobrodruh - Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

Největší český dobrodruh - Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

Jméno českého šlechtice Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic je v obecném povědomí zapsáno především jako jedno ze sedmadvaceti jmen popravených pánů na Staroměstském náměstí 21. června roku 1621. Chápat ale c... celý článek


Po tragických událostech se Karel IV. rozhodl pro Annu Svídnickou, které v době sňatku bylo teprve čtrnáct. Římskému králi sice už táhlo na čtyřicet, ale družka ho zkrátka uchvátila. Hlavně svojí krásou a inteligencí, obdivovala umění a posílala si dopisy s věhlasným básníkem Petrarcou. Jejich korespondence trvala řadu let.

Právě Anna Svídnická splnila mimo jiné i Karlovy politické plány. Nejen, že mu dala syna jakožto dědice trůnu, ale sňatkem upevnil dobré vztahy s okolními zeměmi a posílil pozici českých zemí ve střední Evropě. Manželství trvalo devět let a skončilo smrtí Anny při porodu třetího dítěte.


Busta Anny Svídnické v katedrále sv. Víta.
Busta Anny Svídnické v katedrále sv. Víta. , Packare, CC0


Neštěstí bylo pro Karla zdrcujícím momentem. Doba si však žádala další sňatek, k němuž si v sedmačtyřiceti letech vybral šestnáctiletou Alžbětu Pomořanskou. Vykládalo se o ní, že jí nechyběla fyzická síla ani energie. Některé záznamy tvrdí, že holýma rukama uměla zlomit třeba i koňskou podkovu.

Z partnerského svazku vzešlo šest dětí, z toho čtyři synové a dvě dcery. Karel s ní vydržel až do smrti, přičemž Alžběta ho přežila ještě o patnáct let. Na sklonku života se ovšem stáhla z veřejného života a zabydlela se na svém sídle v Hradci Králové.

Zdroje: Dotyk.cz, Žena-IN, karel700.cuni.cz
Autor: Tadeáš Mima
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Karlův most - skutečně se při stavbě míchala do malty vejce? Karlův most - skutečně se při stavbě míchala do malty vejce?
Svatováclavský kult stál u formování českého státu. Zničili ho až nacisté Svatováclavský kult stál u formování českého státu. Zničili ho až nacisté


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít