Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Římské akvadukty - precizní starověké stavby často fungovaly až do 19. století

1.2.2022, 09:14 > Starověk > Antický Řím

Akvadukty z doby existence římské říše jsou považovány za jedny z nezajímavějších technologických památek, které se nám do dnešních dnů dochovaly. Dodnes poutají pozornost vědců i široké veřejnosti svou propracovaností, funkčností a majestátním vzhledem.


Název akvadukt vznikl spojením dvou latinských slov, a to „aqua“ (voda) a „ducere“ (vést). Akvadukty skutečně vznikaly s cílem přivádět životodárnou vodu všude tam, kde bylo potřeba. Můžeme si je představit jako předchůdce dnešních moderních vodovodů, ačkoliv se rozhodně nejednalo o žádná primitivní zařízení.


Jeden z nejlépe dochovaných akvaduktů. Akvadukt Segovia, Španělsko.
Jeden z nejlépe dochovaných akvaduktů. Akvadukt Segovia, Španělsko. , Pixabay.com


Akvadukty zásobovaly vodou nejenom zemědělské pozemky, ale rovněž přiváděly vodu do městské zástavby. Tam ji využívaly například tehdy velmi vyhledávané lázně, latríny, fontány či přímo obyvatelé soukromých domů.


Systém starověkých vodovodů byl neuvěřitelně precizní

Nejvýraznější součástí starověkých vodovodů jsou akvadukty. Tyto nadzemním vodní mosty s charakteristickými oblouky představovaly způsob, jak převést vodu přes hluboká údolí a soutěsky. Tvořily však pouhou část římského vodovodního systému. V ostatním terénu byla totiž voda většinou vedena potrubím, které bylo ukryto pod zemí (méně často nad zemí prostřednictvím kanálů).

Vodovod využíval princip samospádu, kdy pracoval s poměrně nízkým sklonem, to však dostatečně stačilo k tomu, aby mohla voda téct. Důmyslnost celého systému dokládá i přítomnost takzvaných sedimentačních zařízení, jejichž účelem bylo snižovat ve vodě obsah nečistot.


Pozůstatky římského vodovodního potrubí.
Pozůstatky římského vodovodního potrubí. , Pixabay.com


Nejstarší římský vodovod

Vůbec nejstarším římským vodovodem byl pravděpodobně Aqua Appia, který měl být vystavěn v roce 312 př. n. l. přímo v Římě. Byl důležitým zdrojem pro tamní obyvatele a uvádí se, že jeho délka činila necelých 17 km, přičemž byl veden takřka výhradně pod úrovní terénu.


Nejdelší římský akvadukt

Za nejdelší akvadukt, který vznikl v dobách římské říše, se považuje Valentův akvadukt. Nachází se na území dnešního Istanbulu v Turecku a původně byl dlouhý přibližně 1 km. Celková délka tohoto starověkého vodovodu činila úctyhodných 240 km. Není bez zajímavosti, že vodovodní systém se používal ještě v 19. století.

Římský beton dokázal v mořské vodě regenerovat

Římský beton dokázal v mořské vodě regenerovat

Díky kvalitnímu římskému betonu vydrželo mnoho antických památek až do dnešních dní. Většina technologií, které Římané používali, byla převzatá od národů pokořených neporazitelnými legiemi. Jednou z mála výjime... celý článek


Nejkrásnější římský akvadukt

Adeptů na nejpůsobivější akvadukt je bezesporu více, ale často mezi nimi vítězí slavný Pont du Gard. Zároveň je vůbec nejzachovalejší římskou stavbou tohoto druhu. Nachází se nedaleko od města Avignon v jižní Francii a datuje se do doby vlády císaře Augusta. Vodu přiváděl do města Nimes.


Pont du Gard ve Francii je považovaný za nejkrásnější a nejzachovanější římský akvadukt.
Pont du Gard ve Francii je považovaný za nejkrásnější a nejzachovanější římský akvadukt. , Pixabay.com


Další pozoruhodné římské akvadukty

Akvaduktů, případně jejich pozůstatků, se nám do současnosti zachovalo poměrně hodně. Některé jsou hodně poničené, jiné však dodnes odkazují na svou původní majestátnost.

Akvadukt Segovia (Španělsko) – je velmi dobře dochovaný, zaujme i svou výškou, která činí 25,5 m
Akvadukt Aqua Alexandrina (Itálie) – jeden z nejmladších akvaduktů, zásoboval Alexandrijské lázně
Akvadukt Pont de Les Ferreres (Španělsko) – přiváděl vodu do města Tarragona, pyšní se výškou 27 cm

Zdroj:
www.britannica.com
wikipedia.org
Autor: Jitka Kučová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Vytrhávač chlupů nebo pohřební klaun - zapomenutá antická povolání Vytrhávač chlupů nebo pohřební klaun - zapomenutá antická povolání
7 divů světa, #7 Pyramidy v Gíze 7 divů světa, #7 Pyramidy v Gíze
Skutečně Sparťané zabíjeli své postižené novorozence? Skutečně Sparťané zabíjeli své postižené novorozence?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít