Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Nejpoužívanější typy brnění středověku – od látky až k nezničitelným ocelovým plátům

25.1.2022, 10:27 > Středověk

Již od dob prvního použití nejprimitivnějších zbraní se lidé učili proti těmto zbraním chránit. S postupným zdokonalováním útočných předmětů se zdokonalovaly i způsoby ochrany jednotlivců. Jaké zbroje znala středověká Evropa?


Typy používaných zbrojí se lišily dle období, oblasti ale i podle finančních možností jejich majitelů. Obecně se dá říci, že velká část obyčejných lidí tehdejších dob byla odkázána pouze na prošívané kabátce, provizorní kožené zbroje či zkrátka na navršení několika vrstev oblečení na sebe.


Ukázka pozdní plátové zbroje.
Ukázka pozdní plátové zbroje. , pixabay.com


Pokud se bavíme již o profesionálních bojovnících, v této oblasti dominovala po celý středověk kroužková zbroj (v některých oblastech šupinová, lamelová nebo destičková). Pouze hrstka těch nejbohatších bojovníků si mohla dovolit zbroj plátovou. Zároveň je třeba poznamenat, že každý z těchto typů zbrojí postupem času procházel svým samotným vývojem.


Prošívaný kabátec

Prošívaný kabátec, jinak také „gambeson“, je vycpávaný kabát, vyrobený z lněného plátna nebo vlny. Gambeson sestával z několika vrstev, mezi kterými byl vyplněn například kusy jiného oblečení, koňskými žíněmi či podobnými materiály. Tento typ zbroje se nosil buď samotný (pro chudší vrstvy) nebo sloužil jako podklad pod kroužkové, plátové a další zbroje (někdy byly kroužky a pláty připevněny přímo na kabátec a tvořily tak jeden komplet).

Jako podklad pod sofistikovanější zbroje sloužil především díky svým tlumícím vlastnostem, které dokázaly snížit otřesy z přijímaných ran (i bez proražení jakékoliv zbroje lze uštědřit vnitřní krvácení, zlomeniny a podobně).

Ukázka jedné z podob prošívaného kabátce.
Ukázka jedné z podob prošívaného kabátce. , Cornelis Ketel, Public domain


Kroužková zbroj

Ve svých dobách zdaleka nejpopulárnější typ zbroje pro profesionální bojovníky. Ochrana, sestavená z kovových kroužků, poskytovala neomezenou pohyblivost, malou váhu (okolo deseti kg) a skvělou ochranu proti seku a řezu. Omezená ochrana této zbroje vystavovala bojovníka nebezpečí zranění v případě bodnutí, silnějších luků či všech kuší.

Trebuchet - ničitel hradeb a jedna z prvních zbraní biologické války

Trebuchet - ničitel hradeb a jedna z prvních zbraní biologické války

Symbolem středověku byly mohutné a dobře chráněné hrady. Pro útočníky bylo zdolání vysokých hradebních zdí náročným úkolem. Hrady a pevnosti se budovaly stále sofistikovaněji, je proto s podivem, že se stejného... celý článek


I když je tento typ zbroje o mnoho století starší, do masivního užívání v Evropě se dostal až ve dvanáctém až třináctém století. Až v této době se objevily technologie, umožňující zbrojířům urychlení zdlouhavého procesu kování i sestavování desítek tisíc kroužků. V předchozích stoletích šlo o extrémně zdlouhavou, a tudíž velmi drahou výrobu, takže si tuto zbroj nemohl téměř nikdo dovolit.

V některých případech byly na kroužkovou zbroj připevněny i ocelové pláty, podle finančních možností bojovníka. Pokud měl finance pouze na omezený počet plátů, musel si zvolit, které místo chce mít plátem chráněné, takže zvolil například pouze hrudní plát, ramenní pláty či jiné.

Italská kroužková zbroj, pozdní patnácté století.
Italská kroužková zbroj, pozdní patnácté století. , Walters Art Museum, Public domain


Plátová zbroj

Nejmodernější a nejsofistikovanější typ zbroje ve středověku. Tato záležitost byla velmi drahá a mohl se jí pyšnit pouze nejbohatší bojovník. Jednotlivé pláty se začaly v Evropě častěji objevovat okolo třináctého století (chrániče kloubů, holení apod.) a plné plátové zbroje se vyvinuly přibližně na začátku století patnáctého.

Navzdory vyobrazení ve filmech, i tato zbroj poskytovala celkem dobrou pohyblivost a rytíři v ní tak byli schopni v rámci tréninku běhat dlouhé vzdálenosti, šplhat, posilovat, vyskakovat na koně nebo provádět některé gymnastické prvky. Samozřejmě zatěžovala více než kroužková zbroj (set plátové zbroje vážil okolo 20 až 25 kg).

Plátová zbroj byla velmi odolnou záležitostí, poskytující výbornou ochranu. Nebylo možné ji prorazit šípy (ani z kuše), klasickými meči a téměř žádnou dosavadní zbraní. S nástupem plátové zbroje započal vývoj nových typů zbraní (velkých bitevních seker, halaparten a velkých těžkých mečů), umožňujících zranění bojovníků, nosících tyto zbroje. I přesto bylo velmi složité dostat se skrz pevné ocelové pláty.

Italská plátová zbroj, přibližně okolo roku 1450.
Italská plátová zbroj, přibližně okolo roku 1450. , Walters Art Museum, Public domain

Typů zbrojí samozřejmě známe desítky, avšak zde zmíněné zbroje mají podstatu těch nejpoužívanějších ve středověké Evropě. V miniaturní míře máme například důkazy i o výjimečném používání destičkových, lamelových, šupinových zbrojí a podobně.

Zdroj: theses.cz, curiavitkov.cz, wikipedia.org
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Rytíři - vojáci Krista a služebníci Boží, nebo jen násilní válečníci? Rytíři - vojáci Krista a služebníci Boží, nebo jen násilní válečníci?
Stopy tajemných templářů najdeme v Čechách i na Moravě Stopy tajemných templářů najdeme v Čechách i na Moravě
Slavné vítězství, zrada a poprava rozčtvrcením - skutečný příběh Williama Wallace Slavné vítězství, zrada a poprava rozčtvrcením - skutečný příběh Williama Wallace


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít