Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Ninjové – co byly doopravdy zač tyto legendární postavy?

19.1.2022, 09:44 > Ostatní

Pod pojmem „ninja“ si představíme tajemnou postavu, zahalenou do černé róby, skákající po střechách a skrytě likvidující své nepřátele. Jak přesná je tato představa, hojně užívaná ve filmech? Kdo byli doopravdy tajemní ninjové?



Kdo byli ninjové?

Špičkově vycvičení špehové, nájemní vrazi a nekonvenční válečníci, vystupující v pravé podobě od patnáctého století v tehdejším Japonsku. Jejich předchůdci (různí špehové) existovali již několik století předtím, ale nedisponovali takovým řádem a komplexností, jako právě ninjové samotní.


Vyobrazení ninji z publikace, vydávané okolo roku 1817.
Vyobrazení ninji z publikace, vydávané okolo roku 1817. , Katsushika Hokusaiderivative work: AMorozov, Public domain


Právě v patnáctém století začali být zástupci této nepočetné skupiny často najímáni na všemožné špionáže, vraždy, nájezdy, žhářství a podobné činy. Ninjové se spojovali do různých klanů, z nichž každý disponoval určeným územím a přísnou hierarchií. Můžeme zde tak pozorovat vůdce skupiny (domlouvající kontrakty), agenty střední hodnosti (působící jako pomocníci vůdců a spojení mezi nimi a nejnižší sortou ninjů) a nejnižší skupinu (vykonavatelé kontraktů).


Výcvik ninjů

Životní poslání ninjů bylo dědičným břemenem, předávaným z otce na syna, a jeho počátky začínaly již v útlém věku chlapce. Výcvik sestával z kombinace bojových umění, atletiky (běh, chůze i přeskoky musely být prováděny s naprostou tichostí), umění špionáže, převleků, míchání jedů a mnoha dalších oblastí.

Ninja tak například musel umět odvrátit pozornost strážců založením požáru, vytvořit se svými kolegy formaci, díky které dokáže vyšplhat po jejich zádech na vysokou zeď nebo nastražit zraňující pasti. Důležitou součástí práce těchto osob byla samozřejmě široká škála nejrůznějšího vybavení a zbraní, v jejichž používání musel být ninja mistr.


Kaginawa, lano s hákem pro překonání vysokých zdí.
Kaginawa, lano s hákem pro překonání vysokých zdí. , Samuraiantiqueworld, CC BY-SA 3.0


Vybavení ninjů

Vzhledem k velké škále činností a disciplín, které musel úspěšný ninja ovládat, existovalo ohromné množství předmětů, zařizujících úspěšné splnění mise. Samozřejmostí je umění poradit si s naprostým minimem nástrojů, jelikož musel plnitel kontraktů zůstat nenápadný a nezatížený velkou vahou mnoha předmětů.

Základem repertoáru byly předměty umožňující zdolávat překážky - jako různé stěny, zdi, zámky nebo vodní hladinu. Mezi takové předměty patřily paklíče, lana s háky na konci, speciální nože na prořezávání stěn či třeba malé skládací loďky.

Samurajové - při ztrátě cti nebylo jiné možnosti než rituální sebevraždy

Samurajové - při ztrátě cti nebylo jiné možnosti než rituální sebevraždy

Elitní japonští bojovníci, známí především mistrovstvím v bojových uměních a oddaností ke svému pánovi, zažívající doby své existence od dvanáctého do devatenáctého století. Co znamenalo být samurajem v tehdejš... celý článek


Zbraně ninjů

Myšlenka, vložená do nejrůznějších zbraní ninjů, byla taková, že musela získat jejich nositeli co největší a nejzákeřnější výhodu. Tyto osoby se vyhýbaly přímé konfrontaci a vždy se snažily protivníka skolit ze zálohy. K tomu sloužily například otrávené vrhací hvězdice, šipky, nože nebo šípy. Další možností se staly keramické vrhací bomby, předchůdci granátů, které ninjové hojně používali.


Kusarigama, snadno ukrytelná zbraň ninjů.
Kusarigama, snadno ukrytelná zbraň ninjů. , Samuraiantiqueworld, CC BY-SA 3.0


Seznam vrhacích předmětů pokračuje například i dýmovnicemi vypouštějícími jedovatý plyn či vejci, která byla naplněná pepřem či rozdrceným sklem k oslepení protivníka.

Pokud se dostal ninja do situace, kdy musel bojovat na blízko v přímém boji, používal zbraně, jež mu i tak získaly co možná největší výhodu. To znamená všemožné zbraně na řetězech (kterým je těžké se vyhnout nebo je vykrýt) nebo zbraně, skryté do poslední chvíle (třeba hůl se skrytou čepelí). V některých případech nastala samozřejmě i možnost použití klasické katany, nicméně tyto případy nebyly údajně příliš běžné.


Shikomizue, hůl se skrytou čepelí.
Shikomizue, hůl se skrytou čepelí. , Samuraiantiqueworld, CC BY-SA 3.0


Zdroj: worldhistory.org, historyofyesterday.com, wikipedia.org
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Muškety proti katanám v bitvě u Cagayána. Čtyřicet Španělů pobilo tisíc samurajů a pirátů Muškety proti katanám v bitvě u Cagayána. Čtyřicet Španělů pobilo tisíc samurajů a pirátů


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít