Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Největší český dobrodruh - Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

10.1.2022, 13:02 > Středověk > České země

Jméno českého šlechtice Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic je v obecném povědomí zapsáno především jako jedno ze sedmadvaceti jmen popravených pánů na Staroměstském náměstí 21. června roku 1621. Chápat ale celý lidský život pouze jako nezajímavou přípravu na jeho konec na pražském popravišti, to by bylo nefér v případě jakéhokoliv lidského osudu, tím méně osudu tak zajímavého, jako byl ten spojený se jménem Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic.



Mládí a cesta do Svaté země

Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic se narodil v roce 1564 na hradě Klenová, který najdeme nedaleko Klatov na Plzeňsku. Rodiči budoucího cestovatele, vzdělance a vojáka byli Jiří Harant z Polžic a Bezdružic a jeho čtvrtá manželka Marie Anna Janovská z Janovic. Rodina, do které se Kryštof narodil, požívala sice výhody spojené se šlechtickým titulem, její majetková situace ale nebyla nikterak skvělá.

Přesto se mu ale dostalo kvalitního vzdělání, které načerpal nejprve v Plzni a poté v Tyrolsku, konkrétně v Innsbrucku. Studoval historii, právo, hudbu, ale také klasické jazyky jako řečtina či latina či němčinu. Vzhledem k jeho dalším osudům zní jako přirozené, že se již v mládí věnoval i studiu zeměpisu.


Kryštof Harant na dobové rytině.
Kryštof Harant na dobové rytině. , Aegidius Sadeler, Public domain


Během svého pobytu v Tyrolsku působil aktivně jako hudebník a měl možnost pohybovat se v blízkosti arcivévody Ferdinanda II. Tyrolského. V roce 1584 se ale po úmrtí otce vrátil do Čech. Matka mu zemřela krátce poté a v roce 1588 se oženil s Evou Černínovou z Chudenic. V té době vládl z Prahy císař Rudolf II., mladý šlechtic se toužil dostat k jeho dvoru, protentokrát ale neuspěl.

Následující léta byla pro Kryštofa Harant z Polžic a Bezdružic plná událostí. V letech 1593-1598 velel českému oddílu ve válce proti Osmanské říši, v roce 1597 zemřela jeho manželka a v roce 1599 podlehly moru jeho dvě děti. Společně s Heřmanem Černínem z Chudenic, svým švagrem, se vydal na pouť do Palestiny a Egypta, která byla plná zážitků. Nejen, že v Palestině navštívili Boží hrob, ale také navštívili Káhiru, byli přepadeni Araby a Kryštof nadvakrát vážně onemocněl. Zážitky z cesty sepsal Kryštof Harant v jednom z prvních českých cestopisů, díle Křesťanská odyssea (Der Christliche Ulysses).


Z katolíka evangelíkem

Po svém návratu do Prahy již měl Kryštof místo u dvora zaručené. Rudolf II. Z něj udělal nejprve nejvyšším stolníkem a po povýšení do panského stavu dokonce dvorním radou a císařovým komorníkem. Jeho kariéra ale pokračovala, v roce 1605 se stal královským hejtmanem Nového Města pražského a v roce 1607 potom císařským radou. Šťastná léta u dvora skončila se smrtí Rudolfa II. Kryštof poté odešel na hrad Pecka, kde uzavřený do sebe skládal hudbu.


Lov krokodýla v knize Der Christliche Ulysses.
Lov krokodýla v knize Der Christliche Ulysses. , Unknown authorUnknown author, Public domain


V roce 1614 byl povolán zpět do královských služeb, když jej císař Matyáš vyslal na diplomatickou misi do Španělska. Během této cesty navštívil také Santiago de Compostela s hrobem svatého Jakuba. Někdy v této době se Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic rozhodl konvertovat k evangelické víře. Přesné důvody, které ho k tomu vedly, nejsou známé, není to ale to nejpodstatnější.


Povstání a cesta na popraviště

Jako evangelík nastoupil Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic na poslední část své životní cesty. Vcelku přirozeně se aktivně zapojil do stavovského povstání a stal se velitelem dělostřelectva v armádě Jindřicha Matyáše Thurna.

Rytíři z Malty zastavili expanzi muslimů do středozemí

Rytíři z Malty zastavili expanzi muslimů do středozemí

Velké obléhání Malty z roku 1565 je jednou z klíčových bitev mezi křesťanskou Evropou a expanzivní Osmanskou říší. Tato událost je poměrně opomíjená, ale byla to právě tato bitva, která znemožnila další expanzi... celý článek


V roli jednoho z velitelů stavovské armády se podílel na velení tažení stavovské armády proti Vídni a jejího neúspěšného obléhání. Byla to však právě jeho děla, která ostřelovala císařský palác. Následně, v období vlády „zimního krále“ Fridricha Falckého, vedl tzv. Českou komoru, jeden z nejvyšších úřadů v království českém. To se však již na povstáním začala stahovat mračna.

Bitva na Bílé hoře povstání v roce 1620 stavovské povstání definitivně zlomila a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic se vrátil do ústraní na hradě Pecka. Jako řada jiných se pravděpodobně domníval, že odveta za účast v povstání bude mírná, maximálně nabude podoby nějakého majetkového záboru. Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic proto neemigroval a zůstal v Čechách, což se mu stalo osudným.


Poprava 27 osobností povstání na Staroměstském náměstí.
Poprava 27 osobností povstání na Staroměstském náměstí. , Unknown authorUnknown author, Public domain


V březnu 1621 byl na svém hradě zatčen vojáky z oddílů Albrechta z Valdštejna a v následném procesu odsouzen jakožto jeden z vůdců povstání k trestu smrti. Ten byl vykonán 21. června 1621, Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic byl sťat jako třetí v pořadí. Jen malou útěchou byla pro jeho rodinu možnost pochovat jej v Pecce u Jičína, kde jeho tělo spočívá dodnes.

Život Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic byl v pravém smyslu fascinující. Na svoji dobu nesmírně vzdělaný a zcestovalý šlechtic významně promluvil do historie své doby, kterou přesáhl. Společně s Janem Jeseniem je dnes pravděpodobně „nejznámější“ z popravených osobností stavovského povstání a jeho jméno je stále v obecném povědomí.

Zdroje: Wikipedia, aktualne.cz - Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic
Autor: Martin Straka
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce ve středověku - nezvyklé metody, jak zabránit početí Antikoncepce ve středověku - nezvyklé metody, jak zabránit početí
Královna a vévoda z Buckinghamu: Je příběh ze Tří mušketýrů skutečný? Královna a vévoda z Buckinghamu: Je příběh ze Tří mušketýrů skutečný?
Byl kardinál Richelieu skutečně taková bestie, jak ho popsal Alexandre Dumas? Byl kardinál Richelieu skutečně taková bestie, jak ho popsal Alexandre Dumas?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít