Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Bohové starého Egypta - více jak tisíc bohů nemohl znát žádný ze smrtelníků

6.1.2022, 09:31 > Starověk > Egypt

Náboženství v životě starověkých Egypťanů bylo všudypřítomné. Bohové vládli nejen v pozemském světě, ale hlavně v tom posmrtném, na který se Egypťané celý svůj život připravovali. Jako většina starověkých kultur, i ta egyptská byla polyteistická. Egypťané však počet svých božstev dovedli do extrému, pravděpodobně by jejich seznam čítal více jak tisíc bohů.


Jako u většiny kultur, měli i egyptští bohové svá jména, určitý obor působnosti a také konkrétní podobu. Nejčastěji lidské tělo kombinované se zvířecí hlavou. Bohové byli chápáni jako obecní nositelé božské podstaty a jejich projevy jsou přímo pozorovatelné na zemi. Avšak komunikovat s nimi nelze, tuto výsadu má pouze a jenom faraón. Ten je brán jako zástupce božstva na zemi a sám je brán jako božská bytost.

Hlavní část egyptského náboženství a mytologie se týká života po smrti, o kterém rozhoduje mocný bůh Usir. Aby se zemřelý člověk mohl dostat do posmrtného života, bylo nutné zachovat jeho fyzické tělo. Proto se Egypťané stali mistry v munimifikaci.


Žena uctívající Re, který ji žehná.
Žena uctívající Re, který ji žehná. , Rama, Public domain


Za vlády faraóna Achnatona a jeho manželky Nefertiti v letech 1365 – 1346 př.n.l. byla zavedena náboženská reforma. Jediný bůh, kterého bylo možné vyznávat byl Aton a uctívání kohokoliv jiného bylo zakázáno. Po panovníkově smrti však nové náboženství nevydrželo a lidé se opět vracejí ke svým starým bohům. Protože jejich množství bylo opravdu úctyhodné, v seznamu níže se podíváme jen na ty nejdůležitější.


Amon

Amon byl nejvyšší bůh egyptského panteonu. Jde o velice staré božstvo. Postupem času jeho role mezi bohy sílila až byl prohlášen za krále bohů. Řekové ho ztotožňovali se svým Diem, nejvyšším z bohů. Jeho hlavním městem byl Veset, své chrámy měl však po celém Egyptě. Obvykle bývá znázorňován jako muž s vysokou péřovou korunou, na které jsou dvě pštrosí pera. V ruce svírá nilský kříž, žezlo a hůl - odznaky své moci.


Amon s typickou čelenkou.
Amon s typickou čelenkou. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Re

Jeho jméno znamená v Egyptštině Slunce, jehož je i bohem. Je jedním z nejvyšších bohů starého Egypta. Jeho starostí je řídit plynutí dnů, měsíců a celých ročních období. Egyptští faraoni se prohlašovali za jeho syny a nechávali mu stavět značné množství svatyní. Re každý den putuje ve své sluneční bárce zvané mandžet po celém nebi. Vyobrazován je s hlavou sokola a tělem člověka, na jehož hlavě je sluneční kotouč.


Egyptský bůh Re.
Egyptský bůh Re. , fi:Käyttäjä:kompak, CC BY-SA 3.0


Eset

Eset byla velmi důležitou bohyní, která se rozšířila i do řecké a římské kultury, kde je označována jako Isis. První informace o ní máme v textech z pyramid z dob 5. dynastie, tedy kolem roku 2435 př.n.l. Obvykle byla zobrazována jako žena s ozdobou na hlavě ve tvaru trůnu a nesoucí nilský kříž anch. Byla to nejvíce uctívaná bohyně starých Egypťanů, jejíž kult existoval více jako 4500 let. Šlo i typicky kladnou bohyni, do jejích sféry spadala láska, krása, nebo péče o dítě.


Bohyně Eset.
Bohyně Eset. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Usir

Bůh Usir je často znám pod řeckým jménem Osiris. Je bohem plodnosti a úrody, zároveň ale také bohem zemřelých. Vládne posmrtné říši a rozhoduje o tom, kdo ze zemřelých do ní bude vpuštěn. Podle mytologie byl nenáviděn svým bratrem Sutechem. Ten ho v průběhu jedné hostiny spoutal a jeho tělo rozřezal na mnoho kusů, které nechal rozházet po celém Egyptě. Jeho milující žena Eset však všechny kousky našla a posbírala. Pokusila se jeho tělo složit dohromady a oživit. Uspěla však jen částečně a tak se Usir stal natrvalo bohem v říši zemřelých.


Bůh Usir.
Bůh Usir. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Hor

Bůh nebes, světla a slunce. Latinsky známý jako Horus, jehož řeckou variantou je bůh slunce Apollón. Slunce a měsíc považovali Egypťané za jeho oči. Byl božským synem Eset a Usira a jeho manželkou byla Hathor. Je znázorňován se sokolí hlavou s křížem anch v ruce. Podle staroegyptské mytologie bojoval po vraždě svého otce se jeho vrahem Sutechem, kterého porazil. Při boji však přišel o jednoho oko, které bylo nahrazeno okem stříbrným. Toto ztracené oko se stalo symbolem ochrany Egypta, známým pod názvem Horovo oko.


Bůh Hor.
Bůh Hor. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Sutech

Známý také po jmény Set či Seth. Vládl na neúrodnou pouští a žárlil na svého bratra Usira, jehož doménou byla naopak úroda. Dále byl staroegyptským bohem války, temnoty a chaosu, zkrátka samá pozitiva. Zobrazován je s bederní rouškou, nilským křížem a hlavou zvířete, které ovšem není s jistotou určeno. Pravděpodobně jde o psa hyenovitého, který se v dřívější době na území Egypta vyskytoval.


Bůh Sutech.
Bůh Sutech. , Jeff Dahl (talk · contribs), CC BY-SA 4.0


Hathor

Horova manželka Hathor je bohyní hudby, tance, lásky a také alkoholu. V mytologii je brána jako zosobnění mléčné dráhy. Znázorňována je s hlavou člověka, na které jsou kravské rohy mezi nimiž je umístěno slunce.


Bohyně Hathor.
Bohyně Hathor. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Sobek

Sobek je bůh Nilu a s ním spojené úrody a plodnosti. V této souvislosti ke označován jako "dárce zeleně", nebo "pán Nilu". Zobrazován je v bederní roušce, s krokodýlí hlavou a nesoucí nilský kříž.


Bůh Sobek.
Bůh Sobek. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Anub

Příznivcům sci-fi Hvězdná brána dobře známý staroegyptský bůh, častěji nazývaný řeckým jménem Anubis. Jeho doménou byly zemřelí, pohřebiště a mumifikace. Společně s Usirem vítal zemřelé v záhrobí, kde vážil jejich srdce. Byl mistrem mumifikací a proto také jeho masku používali kněží, kteří měli obřad mumifikace na starosti. Znázorňován je s šakalí hlavou, často ale také přímo v podobě šakala/psa ležící na břiše. Vždy v černé barvě se zlatým lemováním.


Bůh Anub.
Bůh Anub. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Thovt

Thovt byl bohem měsíce a moudrosti, ale také magie. Podle mytologie je písařem, který vede záznamy o všem co se uděje. Obvykle je znázorňován s hlavou ptáka Ibise a přepásán šerpou, někdy dokonce přímo jako Ibis. Na hlavě má často pokrývku ve tvaru zlatého slunce, nebo měsíce v úplňku.


Bůh Thovt.
Bůh Thovt. , Jeff Dahl, CC BY-SA 4.0


Bastet

Bastet je staroegyptské božstvo ženské rafinovanosti a ochrany. Obvykle byla zobrazována jako kočka, v dřívějších dobách jako lvice. Stejně jako samotné kočky, byla i ona velmi mezi obyvateli velmi oblíbená. Měla však dvě tváře, jedna vlídná, ale snadno se mohla změnit v obávané a divoké stvoření. Zkrátka ideál egyptské ženy - krásná a něžná, ale jindy divoká a nebezpečná.


Bohyně Bastet.
Bohyně Bastet. , Gunawan Kartapranata, CC BY-SA 3.0


Výše uvedený výčet je pouhým zlomkem více i méně důležitých bohů, které staří Egypťané uctívali. Jejich počty jdou do stovek, možná i tisíců a je tak otázkou, zda-li skutečně mohl běžný člověk znát všechny, nebo alespoň většinu z nich.

Zdroj: Vojtěch Zamarovský - Bohové a králové starého Egypta
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Lidské oběti jako dar pro bohy – krvavé náboženství Aztéků Lidské oběti jako dar pro bohy – krvavé náboženství Aztéků
Počátky Mormonů: kněží byli vyváleni v dehtu a peří, na hlavu církve byl vydán zatykač Počátky Mormonů: kněží byli vyváleni v dehtu a peří, na hlavu církve byl vydán zatykač
Tajemné smírčí kříže – němí svědkové dávných mordů Tajemné smírčí kříže – němí svědkové dávných mordů


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít