Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Každá nevěsta musela zaplatit poplatek za průchod. Neznámý předchůdce skvostného Karlova mostu

8.12.2021, 08:59 > Středověk > České země

Nejvýraznější a nejznámější dominanta Prahy je nejstarším stojícím kamenným mostem v Čechách přes řeku Vltavu. Nádherný středověký skvost – Karlův most, v té době nazvaný jako Kamenný most, jehož základní kámen r. 1357 položil sám Karel IV., spojuje pražskou městskou část Staré Město s Malou Stranou a denně po něm projdou davy lidí. Turisté nemající spolehlivého průvodce, unášení neopakovatelnou atmosférou dávných dob, obyčejně ani netuší, že zde s Kamenným mostem ve stejnou dobu stál zároveň i Juditin most.



Karlův most, Praha.
Karlův most, Praha. , Estec GmbH, Billig Hotel in Prag, CC BY 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons


První kamenný most v Českých zemích a pravděpodobně také v zaalpské oblasti

Juditin most dal postavit tehdejší panovník Vladislav II. a pojmenoval ho po své manželce, královně Juditě Durynské, která prý osobně dohlížela na jeho stavbu.

První pražský kamenný most postavený v románském slohu, byl dlouhý 514 metrů a 6,9 metrů široký. Měl dvaadvacet oblouků nesených dvaceti pilíři. Údajně ho postavili za tři roky, někdy kolem roku 1170 a stal se klenotem románského stavitelství.

Konec nadějí - bitva na Bílé hoře

Konec nadějí - bitva na Bílé hoře

Bitva na Bílé Hoře je možná nejslavnější středověkou/novověkou bitvou českých dějin a zcela zásadně ovlivnila další vývoj našich dějin. Pojďme se detailnějí podívat, co se vlastně na Bílé hoře roku 1620 stalo.
... celý článek


Původní dlažba mostu byla z čediče. Při opravě, po velké povodni r. 1292, část dlažby spadla do Vltavy a v řece přetrvala staletí. V roce 2002 se ji z Vltavy podařilo vytáhnout a dnes je exponátem pražského Muzea Karlova mostu.

Juditin most na žádné ze stran neměl brány ani věže. V první polovině 13. století Anežka Přemyslovna založila rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou (jediný církevní řád založený v Českých zemích a současně jediný mužský řád na světě založený ženou. Mottem řádu je: Concordia res parva crescunt. Discordia res maxima dilabuntur. – Svorností nepatrné věci rostou. Nesvorností se i největší věci rozpadají.) a na konci Juditina mostu jim postavila klášter. Součástí opevnění mostu se tak stal špitál, kostel a věž.


Anežka Přemyslovna-sv. Anežka Česká.
Anežka Přemyslovna-sv. Anežka Česká. , NeznámýUnknown author, Public domain, prostřednictvím Wikimedia Commons


Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou byl spojený s mostem od samého začátku. Právě on měl už od Vladislava II. a poté od Lucemburků privilegium vybírat na mostě clo a mýtné, ale také povinnost o most i o pocestné pečovat. Například každá nevěsta, která šla nebo odcházela ze svatebního obřadu, musela zaplatit dvaasedmdesát haléřů. Stejnou částku museli zaplatit Židé, kteří vezli pozůstalé či zemřelého na pohřeb. Zdarma po něm přejížděly jedině vozy z petřínských lomů, které vezly kameny pro Staré Město.


Znak rytířského řádu Křižovníku s červenou hvězdou.
Znak rytířského řádu Křižovníku s červenou hvězdou. , Life of Riley, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons


Juditin most zničila v roce 1342 osudná povodeň. Když se tehdy z větší-menší? části zhroutil do Vltavy, dobový kronikář kanovník František napsal: Jako by se zřítila Koruna království.
Po povodni byl most vyspraven dřevěnými lávkami a sloužil jako přechod přes řeku až do doby dostavby Karlova mostu. Do dnešních dnů se z Juditina mostu dochoval poslední staroměstský oblouk, který je ukrytý ve vodním podzemí kláštera křižovníků a pod Křižovnickým náměstím.


Zdroje
Historická revue – Mgr. Andrea Námerová: Predchodca slávneho Karlovho mosta
Muzeum Karlova mostu: Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou
iDnes.cz: V ledové Vltavě se fotí nejlépe. Podívejte se na první fotografie Juditina mostu

Autor: Eva Šranková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Ka'ba - jak vzniklo nejposvátnější místo islámu? Ka'ba - jak vzniklo nejposvátnější místo islámu?
I Chorvatsko má své Koloseum - aréna v Pule I Chorvatsko má své Koloseum - aréna v Pule
Pantheon, nejzachovalejší památka antického Říma Pantheon, nejzachovalejší památka antického Říma


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít