Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Římská obléhací technika

19.6.2019, 11:10 > Starověk > Antický Řím

Římané byli mistry obléhání. Určitě nemůžeme tvrdit, že by byli prvními průkopníky využití obléhacích strojů. Ve své době ale jejich konstrukci a užití dovedli rozhodně nejdál a žádná pevnost starověku proti nim nemohla obstát. Tak jak bylo římským zvykem v mnoha směrech, Římané převzali znalosti od svých nepřátel, rozšířili je a zcela asimilovali jako své vlastní
.

Stejná byla i situace v oblasti obléhacích strojů. V době království a počátkem Římské republiky nebylo třeba žádných složitých obléhacích technologií. Římané válčili pouze s dalšími malými státy na italském poloostrově a jejich města nebyla nijak mohutně opevněna. Bylo tedy v silách pěchoty překonat hradby například s žebříky a města dobít.


Rekonstrukce římské katapulty.
Rekonstrukce římské katapulty. Zdroj: wikipedia.org


Situace se změnila ve 3. století př.n.l. V rámci své typické expanzivní politiky se Římané dostali do konfliktu s řeckými městy na jihu. Setkali se tak poprvé se silně opěvněnými městy, jejichž hradby nemohli zdolat tak snadno, jak byli doposud zvyklí. Avšak Římané se od svých nepřátel rychle poučili a okopírovali a vylepšili jejich obléhací techniky. Brzy tak ani mohutně opevněná města nebyla pro římskou armádu neřešitelný problém a expanze mohla pokračovat.


Rekonstruovaný Scorpio v akci.
Rekonstruovaný Scorpio v akci. Zdroj: wikipedia.org, MatthiasKabel / CC BY-SA


Římané samozřejmě kromě oblehací techniky využívali k obléhání měst i další metody, jako například podpopávání hradeb, obléhací stavby nebo blokádu města, ale to není tématem tohoto textu. Pojďme se tedy podívat na konkrétní vojenské technologie.


Balista

Římská balista je prvním příkladem zbraně, která je původně okopírována od Řeků. Její starší řecká varianta se nazývá oxybeles a šlo zjednodušeně o obří kuši na podstavci. Římané stroj vylepšili a zařadili do své armády kolem roku 150 př.n.l. Balista je určena k vrhání kamenů a zejména pak obřích šípů (velikostí spíše oštěpů), které byly schopny prostřelit i několik mužů za sebou. Dostřel takového zhruba půlkilového projektilu byl až 450 metrů. Balistu Římané rádi využívali rovněž na svých lodích.


Rekonstrukce římské Balisty.
Rekonstrukce římské Balisty. Zdroj: wikipedia.org, Oren Rozen / CC BY-SA


Samotná konstrukce se skládala z podstavce zbraně, dřevěného těla se žlábkem, kde byla umístěna střela a na straně obsluhy pak napínacího a spoušťového ústrojí. Na opačném konci pak byla umístěna dvě torzní ramena, která byla spojena tětivou z koňských žíní. Ta se uzavřela do spouště a napínala soustavou kladek.

Balisty měli mnoho způsobů provedení. Některé varianty dosahovali obřích rozměrů a dokázali metat kamenné projektily o váze až 70 kilogramů. Šlo o jednu z nejčastěji využívaných zbraní v římské armádě, která byla použita i v těch nejznámějších bitvách, například při Caesarově obléhání Alesie nebo Titově obléhání Masady

Jak vypadala nejlepší vojenská výbava starověku?

Jak vypadala nejlepší vojenská výbava starověku?

Legie byly bezpochyby nejlepší vojenské jednotky své doby. Až na občasné vyjímky, nenašly žádného trvalého přemožitele. Kromě výborné disciplíny, tréningu a technologií, mohla za jejich skvělé výsledky také jej... celý článek


Scorpio

Scorpio byla další zbraň okopírovaná od Řeků, kterou Římané začali používat v 1. století př.n.l. Jde v podstatě o variantu malé Balisty, která byla dostatečně mobilní, aby mohla být použita i při tažení a bitvách pěchoty. Její nabíjení i příprava k boji byly poměrně snadné, mohla se tak využít i v boji kde nebyl čas na dlouhé přípravy zbraní. Mohutnější zbraně se totiž převážely rozložené a před bojem bylo nutné vyhradit dostatek času na jejich opětovné složení a uvedení do provozu.


Rekonstrukce stroje Scorpio.
Rekonstrukce stroje Scorpio. Zdroj: wikipedia.org, No machine-readable author provided. MatthiasKabel assumed (based on copyright claims). / CC BY-SA


Onager

Onager je opět torzní zbraň, jejíž název je odvozen od pohybu a zvuku, jenž vydává při výstřelu a který zřejmě Římanům připomínal Onagera (osla asijského). Jde o zbraň, kterou dnes nejčastěji známe jako katapult a která byla používána již od 4. století př.n.l. Sloužila zejména k ničení hradeb pomocí vrhání těžkých kamenných projektilů, které mohly být obaleny i hořlavinou a zapáleny. Rameno zbraně bylo natahováno pomocí rumpálu a jištěno lanem. Při výstřelu bylo uvolněno, vrhlo projektil a zachytilo se o dřevěnou zarážku, což vydávalo typický zvuk.


Rekonstruovaný Onager v průvodu.
Rekonstruovaný Onager v průvodu. Zdroj: wikipedia.org


S názvy je v tomto případě trochu matoucí. Římané označovali jako katapultu (1. pád: katapulta) jistou variantu Balisty. Zbraní, kterou si většinou dnes představíme pod názvem katapult, byl právě Onager. Název katapult pro tento typ stroje se začal používat spíše až s příchodem středověku a rozvojem jeho dalších variant.

Kromě těchto nejdůležitějších zbraní disponovala římská armáda mnoha dalšími bojovými technologiemi (a několika variantami každé této zbraně). Ve své době se jim žádný jiný národ nemohl technologicky rovnat, čehož Římáné při své expanzi rádi využili.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Rytíři z Malty zastavili expanzi muslimů do středozemí Rytíři z Malty zastavili expanzi muslimů do středozemí
Falanga proti legii? Rozhodlo se u Pydny Falanga proti legii? Rozhodlo se u Pydny
Georgovia, bitva kde Julius Caesar selhal Georgovia, bitva kde Julius Caesar selhal


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít