Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Historie cukru: Většinu dějin šlo o luxusní zboží

13.4.2021, 10:35 > Ostatní

Cukr, jedna z nejoblíbenějších potravin, která v novověké Evropě způsobila revoluci ve stravování, je s námi již několik tisíc let. Svoji cestu do Evropy si cukr hledal dlouho. Přestože ho znali již starověcí Římané, po pádu Římské říše bylo jeho tajemství na dlouhá staletí zapomenuto. Pojďme se podívat na dlouhou historii oblíbené pochutiny.


Nejstarší dochovanou zmínku o cukru nalezneme ve starých spisech z území dnešní Číny. Jeho historie však zcela jistě sahá ještě mnohem dále. Cukrová třtina, obrovská rákosovitá rostlina, ze které se cukr vyráběl, je původem ze Melanésie. Odtud se kolem roku 6000 př.n.l. rozšířilo její systematické pěstování do Indie, kde si získala značnou oblibu. Cukr je tak například zmiňován i ve staroindickém eposu Rámájana.


Cukrová třtina nařezaná na další zpracování.
Cukrová třtina nařezaná na další zpracování. Zdroj: wikipedia.org, Rufino Uribe, CC BY-SA 2.0


Z Indie se informace o výrobě cukru šířily dále. Díky obchodním stykům se brzy sladká pochutina dostala do blízké Číny. Ve třetím století před naším letopočtem, dorazil na území Indie největší ze starověkých vojevůdců, Alexandr Makedonský. Při návratu zpět do Řecka sebou jeho vojáci přinesli několik rostlin i samotný cukr. Žádného rozšíření se ale v této době ještě cukrová třtina nedočkala. O několik desetiletí později se z cukru stalo luxusní zboží, které se převáželo po věhlasné Hedvábné stezce. Nejbohatší Římané neváhali zaplatit horentní sumy, aby mohli své hostiny zpestřit exotickou sladkou pochoutkou. Po pádu Západořímské říše však tento obchod ustal a v Evropě zůstal cukr na několik dalších století zapomenut.

Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo

Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo

Historie piva je stejně stará, jako ty nejstarší známé civilizace. Jen těžko bychom hledali starověký národ, který nevyráběl nějaký druh nápoje z kvašených obilovin. O popularitě tohoto nápoje svědčí například ... celý článek


Hlavní roli v následném rozšíření cukru ve středověku měli Arabové. Při svých expanzivních výpravách sebou brali i cukrovou třtinu a osazovali s ní získaná území s vhodným klimatem. Třtině se dařilo zejména v severní Africe a středomořských ostrovech. Pro Evropu cukr znovuobjevili až účastníci křížových výprav, kteří se dostali do kontaktu s arabskými obyvateli. Kolem roku 1100 se z první křížové výpravy navraceli první křižáci zpět do svých domovů a sebou přinesli tuto velmi zajímavou pochutinu. Obrovský potenciál v cukru viděli podnikaví Benátčané a tak se ihned chytili obchodní příležitosti. Začali s cukrem obchodovat ve velkém a vyvážet ho do celé západní Evropy. Sami ho dokonce začali pěstovat v Libanonu.

Další rozmach v pěstovaní cukrové třtiny znamenala Kolumbova cesta do Nového světa. Na nově objevených územích zkoušeli pěstování mnoha plodin a ukázalo se, že Karibské klima cukrové třtině enormně svědčí. Od 16. století se tak dominantním výrobcem cukru staly nové evropské kolonie na Kubě a dalších Karibských ostrovech. Přestože výroba cukru se neustále zvyšovala, stále šlo o luxusní zboží, dostupné pouze nejbohatší vrstvě.


Krystaly hnědého cukru z cukrové třtiny.
Krystaly hnědého cukru z cukrové třtiny. Zdroj: wikipedia.org, Sanjay Acharya, CC BY-SA 3.0


První krok v revoluci ve světě cukru znamenal objev francouzského botanika jménem Olivier de Serres na konci 16. století. Podařilo se mu vyextrahovat cukr z cukrové řepy. Jeho metoda však byla komplikovaná a ve své době se nový postup neprosadil. Metodu vylepšil až roku 1747 německý vědec A. S. Marggraf a následně se počátkem 19. století po celé Evropě začalo rozmáhat pěstování cukrové řepy. V každém velkém městě začali vznikat specializované podniky zvané cukrovary a z cukru se tak konečně stala běžně dostupná surovina, kterou si mohla vychutnat i chudší část obyvatel.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Garum - kečup antického Říma se vyráběl z fermentovaných ryb Garum - kečup antického Říma se vyráběl z fermentovaných ryb
Vinařství v antickém Římě Vinařství v antickém Římě
Hedvábná stezka vyprázdnila  římské truhlice se zlatem Hedvábná stezka vyprázdnila římské truhlice se zlatem


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít